Iran
0

Napad na nuklearna postrojenja je početak rata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran će svaku vojnu akciju protiv svojih nuklearnih postrojenja smatrati početkom rata, tvrdi vodeći zapovjednik iranske Revoluvcionarne garde u komentarima objavljenim u petak.

Komentari generala Mohammeda Ali Jafarija, koje je prenijela iranska zvanična novinska agencija Irna, došli su u vrijeme porasta spekulacija oko moguće vojne akcije protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

Sjedinjene Države tvrde da su sve opcije na stolu, a pojavila se zabrinutost da bi Izrael mogao razmotriti jednostrani napad. Obje zemlje, koje optužuju Iran da razvija nuklearno oružje, tvrde da se zalažu za diplomatsko rješenje.

Jafari je izjavio da bi svaka zemlja koja napadne Iran zažalila zbog toga.

"Svaku akciju protiv Irana smatrat ćemo početkom rata. Iranski odgovor na vojnu akciju učinit će da napadači zažale zbog svoje odluke i akcije", izjavio je Jafari u četvrtak navečer, sudeći po vijesti Irne.

U novinskom intervjuu prošle sedmice Jafari je upozorio da bi bude li napadnut, Iran zasuo Izrael raketnim baražom i zatvorio strateški Hormuški tjesnac, uski morski prolaz za naftne tankere kroz Perzijski zaliv.

General je, ipak, izjavio kako smatra da je napad iranskih neprijatelja malo vjerovatan.

Vofeći iranski diplomat Manouchehr Mottaki izjavio je za Associated Press u New Yorku da SAD i Izrael neće riskirati "ludost" napadom na njegovu zemlju i eventualnim provociranjem širega bliskoistočnog rata, kao i guranjem cijena nafte na neviđene visine.