Bashar al-Assad
0

Napad na Iran imao bi teške posljedice po svijet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u ponedjeljak da bi vojni napad na Iran zbog njegovog nuklearnog programa imao teške posljedice po Sjedinjene Države, Izrael i svijet.

Spekulacije o udaru protiv iranskih nuklernih postrojenja u porastu su nakon izvještaja da je Izrael izveo vježbu zračnih snaga koja je bila proba za takav napad.

"To će koštati Sjedinjene Države i čitavu planetu", izjavio je Assad u intervjuu za radio France Inter, dodajući da bi to imalo posljedice i po Izrael, prenosi Reuters.

"Izrael će platiti direktnu cijenu tog rata. Iran je to izjavio. Problem nije akcija i reakcija. Problem je kada neko započne takvu akciju na Bliskom istoku,da niko ne može obuzdati reakcije koje će se širiti godinama ili čak i decenijama", kazao je.

Assad je izjavio kako bi logičan diktat bio da ne bude napada na Iran zbog teških posljedica, ali takvo rezonovanje nije nužno uzimajući u obzir stavove trenutne američke administracije.

"Ta administracija je administracija čija je doktrina ratnohuškačka doktrina. Ona nema veze s našom logikom, našom i većinom evropskih zemalja, većine zemalja u svijetu", izjavio je Assad.