Najmanje 140 povrijeđeno
168

Uznemirujući snimci / Napad na džamiju u Afganistanu izvršio bombaš samoubica, poginule 43 osobe

V. K.
Talibanski čelnici u sjevernom dijelu Afganistana zaduženi za regiju Kunduz saopćili su kako su u današnjem napadu na šiitsku džamiju u istoimenom gradu poginule 43 osobe, a da je više od 140 građana povrijeđeno.
Napad koji je šokirao Afganistan dogodio se danas tokom obavljanja džuma-namaza, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u džamiji Gozar-e-Sayed Abad.

Prema zvaničnim izvještajima, u džamiji se u trenutku eksplozije nalazilo više od 300 vjernika.

Usljed velikog broja povrijeđenih građana bolnice u Kunduzu su trenutno pune, a zvaničnici su saopćili kako su u bolnice stigli i lakše i teže povrijeđeni građani.

"Broj onih koji su povrijeđeni u eksploziji u šiitskoj džamiji je veliki. U ovom trenutku bolnica se suočava s nestašicom krvi", rekao je zvaničnik bolnice u Kunduzu Jahanzib Salarzai.

Nakon napada glasnogovornik talibanskog pokreta saopćio je kako se specijalne talibanske snage nalaze na terenu te da istražuju cijeli slučaj, što se može primijetiti i na videosnimcima koje su objavile stranice bliske talibanskom pokretu.

Iako još nijedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost za napad, pretpostavlja se kako i iza ovog napada bombaša samoubice stoji ISIL-K.

Ova teroristička organizacija prije nekoliko dana također je izvršila napad na džamiju u glavnom gradu Afganistana Kabulu,. u kojem je cilj bio glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid. Također, grupa je izvela i nekoliko napada na istoku Afganistana, tačnije u Jalalabadu, gdje ova militantna grupa naročito djeluje.

Iako su talibani preuzeli vlast nad Afganistanom, pripadnici ISIL-K organizacije ne slažu se s talibanskim čelnicima te smatraju kako imaju "suviše blag" pristup kada je riječ o vođenju države.