Svijet
16

Napad lajkovima: Čelnica Facebooka otkrila najbolji način borbe protiv govora mržnje

Klix.ba
Sheryl Sandberg (Foto: EPA)
Sheryl Sandberg (Foto: EPA)
Predstavnica Facebooka na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu iznijela je svoj plan rata protiv govora mržnje na najvećoj online društvenoj mreži.

Operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg smatra kako se protiv govora mržnje na Facebooku treba boriti pomoću "napada lajkovima". Kao dokaz za to dala je primjer njemačke nevladine organizacije koja je "opkolila" Facebook stranicu desničarske Nacionalne demokratske partije.

"Umjesto da su vrištali bez uspjeha, okupili su 100.000 ljudi koji su potom otišli na stranicu NDP-a iako je ne vole i počeli postavljati poruke tolerancije. Kada biste otišli na tu Facebook stranicu, vidjeli biste potpuno izmijenjen sadržaj. Stranica koja je bila puna mržnje popunjena je porukama nade", objasnila je Sandberg.

Njeno izlaganje o "napadu lajkovima" dolazi u vrijeme Facebookove inicijative vrijedne skoro milion eura, a koja se ogleda u aktivnostima njemačkih NVO-a, same državne vlade i istraživača kako bi se suprotstavili porukama mržnje na toj društvenoj mreži.

Iako je zvanična politika Facebooka da gasi i uklanja sadržaj posvećen širenju mržnje, Sandberg smatra da ni najbolji sistem praćenja ne može sustići brzinu stvaranja novih stranica.

"Zato je najbolji protuotrov za govor mržnje – govor dobrote. Najbolji protuotrov mržnji je tolerancija", rekla je Sandberg.