Angela Merkel
0

Napad ekstremne desnice je napad na sve nas

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Napad desnih ekstremista je "napad na sve nas" izjavila je kancelarka Angela Merkel u intervju koji je objavljen u petak poslije napada militanta ekstremne desnice na jednog policajca.

"Kada ekstremisti napadnu nekog predstavnika države ili neku drugu osobu, to je napad na sve nas", kazala je konzervativna kancelarka za regionalni dnevni list Passauer Neue Presse.

U Passau, na jugu Njemačke, nepoznata osoba je napala nožem direktora policije u borbi protiv neonacista u njegovom stanu, izgovorivši riječi koje su "omogućile da se zaključi da postoji politička motivacija ekstremne desnice", saopćila je policija.

"Naše savezne države treba da nastave odlučnu borbu protiv struktura krajnje desnice", naglasila je Merkel. Ona je dodala da treba, "prije svega, građanske hrabrosti da se pobijedi krajnja desnica svuda gdje se pojavi".

Kancelarka i njena vlada ostaju, međutim, skeptične prema proceduri zabrane neonacističke stranke NPD, koju traže neki političari poslije napada u Passau.

NPD "prijeti ustavu i neprijateljska je stranka", izjavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schauble u petak za televiziju ZDF.

"Da smo sigurni kako imamo dovoljno elemenata za zabranu, mi bismo djelovali", ali nemamo još dovoljno šanse" za uspjeh, ocijenio je on.

"Svaka akcija protiv ekstremne desnice mora imati garanciju za uspjeh", jer "najgore bi bilo da procedura zabrane propadne po drugi put", izjavila je Angela Merkel.

Prvi pokušaj da se zabrani NPD propao je 2003. godine jer je Ustavni sud ocijenio da se ne mogu prihvatiti neki svjedoci zato što su agenti.

Dva militanta ekstremne desnice osumnjičena za saučesništvo u pripremi napada na 52-godišnjeg Aloisa Mannichla pritvorena su u srijedu navečer u Bavarskoj.