Afganistan
0

Naoružani napadači ubili imama džamije u Kandaharu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dva napadača ubila su iz vatrenog oružja imama u džamiji u južnom Afganistanu, u drugom takvom incidentu u manje od dvije sedmice u tom području, saopćio je zvaničnik u utorak.

Dva čovjeka dovezla su se do džamije u Kandaharu na motociklu u ponedjeljak navečer, zapucala po imamu, i potom se odvezli dalje, kazao je Zulmai Hayubi, portparol pokrajinskog guvernera Tooryalaija Wese. Napadači nisu identifikovani, javio je AP.

Ubistvo je uslijedilo nakon sličnog napada prije malo više od sedmice u kojem su imama jedne od najvećih džamija u Kandaharu ubili naoružani napadači dok se nalazio unutar džamije.

Hayubi je izjavio da su oba incidenta pod istragom i da je nejasno da li su napadači talibani ili ljudi koje su imami na neki način uvrijedili.

Pored tog incidenta u ponedjeljak, talibanski borci napali su policijski kontrolni punkt južno od grada Kandahara, ubivši tri policajca u dugotrajnoj pucnjavi, saopćio je regionalni načelnik policije Ghulam Ali Wahadkt.

Kazao je da je još jedan policajac ranjen i trojica su nestala nakon jutarnjeg sukoba. Wahadkt je izjavio da nema nikakve informacije o talibanskim žrtvama.