Jedno dijete ranjeno
59

Naoružana banda u Nigeriji otela više od 100 učenika

D. B.
Ilustracija: EPA-EFE
Ilustracija: EPA-EFE
U nigerijskom gradu Kuriga oteto je više od 100 učenika, javlja BBC.

Učenici su bili na okupljalištu oko 8:30 sati kada su se na motociklima pojavile desetine naoružanih muškaraca. Učenici starosti od 8 do 15 godina su oteti zajedno s učiteljem.

Bande koje se bave otmicama su u proteklim godinama otele stotine ljudi, posebno na sjeverozapadu Nigerije, međutim, u proteklih godinu dana je došlo do smanjenja masovnih otmica. Ipak, sada se dogodio novi slučaj.

Svjedoci tvrde da je banda pucala na jednog učenika, koji je transportovan u bolnicu Birnin Gwari. Glasnogovornik vlade države Kaduna je potvrdio da je došlo do otmice, no detalje nije otkrivao.

U januaru su banditi ubili direktora škole na ovom području te su oteli njegovu suprugu.

Nova otmica dolazi dan nakon što je grupa Boko Haram navodno otela desetine žena i djece dok su skupljali drva za ogrjev na sjeveroistoku Nigerije.

Ova dva slučaja masovne otmice nisu povezana.

Bande koje se bave otmicama šiju strah na sjeverozapadu Nigerije te su odvojene od Boko Harama na sjeveroistoku, iako postoje izvještaji da ponekad sarađuju.

Zakon koji ima za cilj uništiti nigerijsku unosnu "industriju kidnapovanja" usvojen je 2022. godine, a kazna za otmice u svrhu traženja otkupnina iznosi najmanje 15 godina zatvora. Međutim, niko nikad nije uhapšen.

Ranije ove godine su sestre otete u Abuji, no njihova porodica je odbila dati izjavu policiji nakon što one spašene. Porodica je platila otkupninu otmičarima.