Barack Obama
0

"Namjeravam završiti posao u Afganistanu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da namjerava "završiti posao" u Afganistanu, te najavio da će iduće sedmice objaviti novu američku strategiju u osmogodišnjem ratu u toj zemlji, koja će prema najavama iz izvora administracije uključivati slanje više od 30.000 dodatnih američkih vojnika.

Obama je u ponedjeljak navečer održao svoj deveti sastanak ratnog vijeća, s kojim su zaključene dvomjesečne konsultacije oko daljnjih koraka u Afganistanu, a Bijela kuća je najavila objavu odluke u roku od "nekoliko dana".

Američka TV mreža CBS objavila je utorak da Obama ima rezerviran udarni večernji termin 1. decembra za televizijsko obraćanje naciji, u kojem bi trebalo da objavi odluku o Afganistanu.

"Nakon osam godina, od kojih u nekima nismo imali ni resurse ni strategiju da obavimo posao, moja je namjera završiti posao", rekao je Obama na konferenciji za tisak u Bijeloj kući nakon sastanka s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

"Uvjeren sam da će Amerikanci, kada čuju naše jasno obrazloženje za ono što tamo radimo i kako namjeravao ostvariti naše ciljeve, pružiti svoju podršku", dodao je Obama odgovarajući na pitanje novinara.

U anketi CNN/ORC-a, objavljenoj u utorak, na pitanje podržavate li odluku o slanju najmanje 34.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, 50 posto Amerikanaca odgovorilo je da podržava, a 49 posto da je protiv.

Ispitivanje je pokazalo da sam rat u Afganistanu podržava 45 posto Amerikanaca, a protiv je 52 posto.

Obama je najavio da će odluku o strategiji u Afganistanu objaviti "uskoro", nakon Dana zahvalnosti "Thanksgivinga", koji se obilježava u četvrtak 26. novembra i cijelog predstojećeg vikenda.

"Uskoro ću Amerikancima objaviti kako namjeravamo dalje", rekao je Obama ističući da je provedena strateška revizija bila sveobuhvatna i iznimno korisna, te da je okupila ključne vojne i civilne savjetnike.

"U našem je strateškom interesu, u interesu naše nacionalne sigurnosti, osigurati da Al-Qaida i njezini ekstremistički saveznici ne mogu djelotvorno djelovati u tim područjima. Mi ćemo onesposobiti i uništiti njihovu mrežu a stabilnost Afganistana važna je u tom procesu", rekao je Obama.

Prema izvorima administracije koje citiraju američki mediji, očekuje se da će Obama objaviti odluku o slanju između 32.000 i 35.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, što je nešto manje od 40.000 koliko je tražio tamošnji zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a general Stanley McChrystal.

Amerikanci u Afganistanu, prenosi Hina, trenutno imaju 68.000 vojnika, a NATO saveznici 32.000.

Obama je naznačio da će u objavi nove strategije govoriti i o obvezama NATO saveznika u Afganistanu, te o procesu pripreme afganistanske vojske i policije da preuzmu odgovornost za sigurnost zemlje, odnosno o izlaznoj strategiji za američke i NATO snage.