Rasistički eksperimenti
0

Namibiji vraćene lobanje njihovih predaka

FENA
Stotine Namibijaca dočekale su u utorak na aerodromu u Windhoeku 20 lobanja njihovih predaka koje je Njemačka odnijela prije više od jednog stoljeća radi rasističkih eksperimenata.

Namibijski premijer Nahas Angula izjavio je da "lobanje svjedoče o užasima kolonijalizma i surovosti Njemačke" i da "Namibija ove posmrtne ostatke prihvata kao simbolični završetak jednog tragičnog poglavlja".

Lobanje četiri žene i 16 muškaraca, ukljućujući jedno djete staro tri godine, čuvane su u formaldehidu, a u Berlin su dopremljene između 1909. i 1914. godine.

"Njemački naučnici su na njima vršili eksperimente nastojeći da dokažu 'rasnu superiornost' bjelaca iz Evrope u odnosu na crnce iz Afrike tako što su analizirali crte lica, rekao je upravnik berlinskog Medicinskog historijskog muzeja Thomas Schnalke.

I pored riječi koje je premijer Angula izgovorio u utorak na aerodromu, neki Namibijci su zatražili odštetu od Njemačke za ono što neki historičari nazivaju prvim genocidom 20. stoljeća, prenosi AP.

Prema ovim historičarima, njemački vojnici su ubili i glađu do smrti likvidirali oko 60.000 Namibijaca u periodu 1904-1907. godine.

Procjenjuje se da je u Njemačku odnijeto oko 300 lobanja nakon masakra lokalnog stanovništva početkom prošlog stoljeća u tadašnjoj Jugozapadnoj Africi, današnjoj Namibiji, kojom je upravljao Berlin od 1884. do 1915. godine.