Udovica Alekseja Navalnog
0

Nakon Zelenske, i Julija Navalna odbila poziv na Bidenov govor u Washingtonu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
I Julija Navalna, udovica vodećeg ruskog opozicionog vođe Alekseja Navalnog, i prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbile su pozivnice za predstojeće obraćanje predsjednika Joea Bidena američkom Kongresu, saopćila je danas Bijela kuća.
Navalna i supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvane su kao gošće na današnji godišnji govor o stanju nacije, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

"Bijela kuća je pozvala Zelensku na govor o stanju unije, ona ne može prisustvovati. Uputila bih vas na Ukrajinu ili na nju kako biste saznali zašto ... ona je od nas primila poziv", rekla je Jean-Pierre novinarima.

Dodala je da je Navalnu lično pozvao predsjednik Biden.

"Ne može prisustvovati. Očito bih vas uputila na nju da objasni zašto, ali da, bila je pozvana", dodala je. Iz ureda Zelenske ranije je za Politico rečeno da ona ne može prisustvovati govoru zbog problema s rasporedom.

Washington Post je citirao ljude upoznate s odlukama Kijeva koji kažu da je potencijalna prisutnost Navalne izazvala nelagodu za Ukrajince zbog izjava njenog supruga o tome da Krim, koji je Moskva nezakonito pripojila 2014., pripada Rusiji.

Isti list je također izvijestio kako je glasnogovornica Julije Navalne rekla da ona neće moći prisustvovati Bidenovu govoru zbog umora.

Službeno obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države i prioritetima za budućnost. Održat će se u četvrtak navečer u 21 sat po lokalnom vremenu.