Sezonska prognoza
37

Nakon vrućeg ljeta na Balkanu slijedi suhi septembar, a kiša će olakšanje donijeti u oktobru

Klix.ba
Foto: Accuweather
Foto: Accuweather
Dolazak jeseni donijet će značajne vremenske promjene širom Evrope. Nakon vrućeg i suhog ljeta, u dijelovima Italije i Balkana past će kiša koja će donijeti olakšanje nakon suše i požara.

Suša koja trenutno pogađa dijelove Italije i Balkana nastavit će se i u ranoj jeseni, temperature će biti iznad uobičajenih uz minimalne kišne periode, objavio je Accuweather.

"Olakšanje stiže u oktobru i novembru kada će kiša u Italiji i na Balkanu biti češća", istakao je meteorolog Tyler Roys.

To će od velike koristi biti posebno poljoprivrednicima čiji su se usjevi u proljeće suočili sa snijegom, a zatim s toplotnim udarima tokom ljeta.

S druge strane, suhi početak sezone bit će dobrodošla promjena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, ali olujno nevrijeme će se vratiti. Kasnije će uslijediti pad temperatura koje će u istočnu Evropu donijeti snijeg.

Nakon kišovitog ljeta i poplava, Francuska i Poljska će početkom jeseni konačno dočekati suho vrijeme. Periodi suhog vremena prognoziraju se tokom septembra širom Francuske, Njemačke i Poljske, donoseći više sunčanog vremena nego što su određeni dijelovi imali tokom ljeta, a temperature će tokom noći biti veće od uobičajenih.

"Promjena vremena neće trajati cijelu sezonu jer se kišovito vrijeme u Francusku, Njemačku i Zapadnu Poljsku vraća već u oktobru", kazao je meteorolog.

Nakon kišovitog oktobra, nešto slabije padavine prognoziraju se u novembru, koji će biti prilično hladan u Istočnoj Njemačkoj i Poljskoj. Hladnije vrijeme bi prije kraja mjeseca moglo donijeti i snijeg.

Nakon suhog početka sezone u Ujedinjeno Kraljevstvo će se vratiti snažne oluje. Temperature će se Južnoj Engleskoj u septembru uglavnom kretati do 24 stepena.

"Krajem oktobra i početkom novembra bit će povećana opasnost od olujnog nevremena na britanskim ostrvima. S najvećim rizikom će se suočiti Sjeverna Irska i Škotska“, kazao je Roys.

Predviđen je barem jedan post-tropski udar što predstavlja rizik za poplave i jake vjetrove.

Rijetke kiše tokom jeseni će produžiti suše u Portugalu i Španiji, što će povećati opasnost od požara tokom septembra, prije nego što stigne hladniji i vlažniji zrak.

Topliji početak jeseni s neuobičajeno visokim temperaturama tokom septembra i oktobra očekuje se i u Baltičkim zemljama i Ukrajini. Velika promjena vremena očekuje se u novembru kada se hladne fronte počnu kretati prema jugu.