Komercijalni lov
70

Nakon više od tri decenije zabrane u Japanu ulovljeni prvi kitovi

E. LJ.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Japanu je nakon više od tri decenije zabrane ponovo počeo komercijalni lov na kitove. Nakon što je jučer iz Kushira pet brodova otplovilo u prvi komercijalni lov na kitove, uhvaćeni su prvi pripadnici ove životinjske vrste.

Nakon što je Japan napustio Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC), brodovima je dopušteno da uhvate do 227 kitova u japanskim vodama. Između ostalog, dozvoljen im je lov i na kljunastog kita, Rudolfijeva i Brydeova kita.

Shigeto Hase, generalni direktor japanske Agencije za ribolov, rekao je kako su se mnogi ljudi nadali ovom trenutku, ali da su grupe za očuvanje prirode i divljih životinja, poput Greenpeacea i Sea Shepherda, uputile ozbiljne kritike ponovnoj japanskoj legalizaciji kitolovstva.

Foto: AFP
Foto: AFP

Međunarodna komisija za lov na kitove zabranila je 1986. komercijalni lov na kitove, međutim, zemlje poput Japana, Norveške i Islanda nastavile su lov na kitove pod izgovorom da to rade za potrebe istraživanja. No, kritičari i grupe za očuvanje prirode i divljih životinja tvrde da je to istraživanje samo paravan za komercijalni lov, jer se ulovljeni kitovi prodaju.

Sezona lova na kitove obično traje od 1. aprila do 30. septembra.