Popravljanje odnosa
43

Nakon više od 10 godina ministar vanjskih poslova Sirije stigao u posjetu Egiptu

F. H.
Foto: Facebooku
Foto: Facebooku
Sirijski ministar vanjskih poslova sastao se sa svojim egipatskim kolegom u subotu u Kairu, što je bila prva takva posjeta u više od desetljeća i još jedan znak da su arapske države popravile veze s predsjednikom Basharom al Assadom.

Faisala Mekdada, ministra vanjskih poslova Sirije dočekao je egipatski ministar Sameha Shoukry što je prva službena posjeta za sirijskog ministra od pobune i rata koji je počeo 2011. godine.

Predsjednika Assada izbjegavale su mnoge zapadne i arapske države zbog rata u Siriji, koji je podijelio zemlju i ostavio stotine hiljada mrtvih.

Egipatski sigurnosni izvor, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je cilj posjeta bio postavljanje koraka za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga sa sjedištem u Kairu suspendovalo je članstvo Sirije 2011. godine, a mnoge su arapske države povukle svoje ambasadore iz Damaska.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Katar, usprotivile su se obnovi veza s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak prema političkom rješenju u Siriji.

Ali ključne regionalne sile, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su signalizirale sve veću otvorenost prema Damasku.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slike dvojice ministara na zatvorenom sastanku prije šire rasprave. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su razgovori bili usmjereni na jačanje odnosa između dvije države.

Egipatski ministar Shoukry posjetio je Siriju i Tursku u februaru nakon razornih zemljotresa.