Svijet
145

Nakon ubistva policijskog psa u Parizu: Rusija predstavila oklop za pse

Klix.ba
Ruska kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme za odbranu predstavila je oklop za tijelo policijskih pasa koji će sačuvati ove životinje od napada. Ideju su dobili nakon što je policijski pas Diesel preminuo tokom napada u Francuskoj.

Na snimku se vidi ruski pas koji nosi oklop i njegovu transformaciju od najboljeg prijatelja čovjeka do profesionalnog policijskog psa za zaštitu.

"Na početku psu se nije svidjela vesta, ali je shvatio da je za njegovu zaštitu i njegovo dobro. Naučili smo je uz pomoć poticaja. Oklop se na psa stavi za jednu minutu", rekao je Vladimir Khitrykh iz kompanije.

Oklop je dizajnirala Asocijacija za specijalne materijale u St. Petersburgu koja je formirana tokom Sovjetske unije. Oklop se zove Nord i sastoji se iz dva dijela koji štite vrat i grudi. Također, ima dodatke za noge i glavu.

"Radili smo zajedno šest mjeseci. Trenirali smo dva mjeseca, a kada se pas navikao na mene, počeli smo raditi zajedno. Radili smo na akciji 'Trka konja'. Oko 100 automobila prošlo je kroz našu kontrolu. Tražili smo eksplozive i streljivo", rekao je.

Rusija je iskazala solidarnost Francuskoj poklonivši im štene u znak sjećanja na Diesela. Štene se zove Dobrynia i namijenjen je za pomaganje u borbi protiv terorizma.