Svijet
5

Nakon tragičnog napada danas se ponovo otvara božićni sajam u Berlinu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Božićni sajam u Berlinu, među čije je štandove u ponedjeljak uvečer uletio kamion usmrtivši 12 ljudi i ranivši skoro 50, danas se ponovo otvara, saopćili su organizatori, dok njemačka prijestolnica nastoji da se vrati u normalne tokove života, a policija traga za glavnim osumnjičenim za pogubni napad.

Uprkos tragičnim događajima, vašar u samom centru njemačke prijestolnice otvara se danas, navodi se u saopćenjuu organizatora sajma.

Drvene kućice u kojima se prodaje kuhano vino, kobasice, igračke i božićni i novogodišnji ukrasi ponovo će početi da rade na trgu kroz koji je kamion posijao smrt prije tri dana, prenosi AFP.

Odluka o ponovnom otvaranju Božićne tržnice donijeta je nakon detaljne policijske istrage na mjestu tragičnog događaja, i u saradnji s vlastima.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, osvjetljenje i muzički događaji bit će zabranjeni, napominje se u saopćenju.

Biće postavljene dvije komemorativne ploče u znak sjećanja na žrtve napada.

"Odluku o ponovnom otvaranju sajma nije bilo lako donijeti. U ovakvoj situaciji je nevjerovatno teško donijeti ispravnu odluku. Još smo u šoku i mislima smo uz ranjene, poginule i njihove porodice", napominje Berlinsko udruženja pijačnih prodavaca.

Božićni sajmovi se tradicionalno svake godine održavaju u Njemačkoj, a vlasti su nakon napada u ponedjeljak pozvale organizatore širom zemlje da ne zatvaraju sajmove i da pojačaju sigurnost, prenosi Tanjug.