Potopljeni brojni brodovi
39

Nakon teških gubitaka ruska crnomorska flota je gotovo paralizovana

F. H.
Screenshot
Screenshot
Ruske operacije na Crnom moru bile su "veoma komplikovane, ako ne i paralizovane" gotovo dvogodišnjim sveopćim ratom između Moskve i Kijeva, rekla je ukrajinska mornarica, u najnovijem pokazatelju gubitaka koje je nanijela ruskoj mornarici.

Rusija je izgubila do 25 od približno 80 mornaričkih brodova različitih tipova koje je rasporedila u ranim fazama invazije Kremlja 2022., rekao je Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske mornarice, televiziji u primjedbama koje je prenijelo nekoliko medija.

Do 35 od ovih plovila predstavljalo je "stvarnu prijetnju" Ukrajini, rekao je Pletenchuk, nudeći Rusiji sposobnost dugometnog napada i omogućujući ruske operacije oko anektiranog poluotoka Krim i u južnoj Ukrajini.

"Sada je 25 različitih jedinica uništeno, a 15 je trenutno na popravku", rekao je Pletenchuk.

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Crno more postalo je ključno bojno polje. Ukrajina je obećala da će povratiti Krim, koji se nalazi južno od kopna na Crnom moru, ali je pod kontrolom snaga Kremlja od njegove aneksije 2014.

Ukrajina je smanjila ruske pomorske snage u Crnom moru, uspješno izvodeći dramatične udare koji su Moskvi bili jako neugodni. Pobjedonosne operacije Kijeva protiv crnomorske flote pokazale su se plodonosnijima od propalih nada Ukrajine da ukloni rusku kontrolu na istoku i jugu kopna.

Krajem decembra britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je da je Rusija izgubila 20 posto svoje crnomorske flote u prethodna četiri mjeseca.

Poznato je da je Ukrajina uništila rusku podmornicu klase Kilo, kao i da je oštetila niz moskovskih desantnih brodova, poput Minska, Saratova i Olenegorskog Gornjaka. U prvim mjesecima rata ruski crnomorski vodeći brod Moskva potonuo je pod valove, a Ukrajina je tvrdila da su za to odgovorne njene rakete Neptun.

Ranije ovog mjeseca Ukrajina je saopćila da je njena vojna obavještajna agencija uništila rusku korvetu Ivanovets naoružanu projektilima s nizom pomorskih bespilotnih letjelica. Brod je pretrpio "broj izravnih udaraca u trup" prije nego što je potonuo, rekao je Kijev, procjenjujući ga na do 70 miliona dolara.

Ukrajina je u napadu koristila svoje površinske bespilotne letjelice MAGURA V5, rekao je za The War Zone general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije.

Kremlj je premjestio neke od svojih crnomorskih sredstava s poluotoka u svoju bazu Novorosijsk, dalje u ruskoj regiji Krasnodar.

Ukrajina nema snažnu mornaricu, ali je vrlo učinkovito rukovala dronvoima i zapadnim projektilima. U decembru su Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška rekle da će ukrajinskoj mornarici donirati brodove za razminiranje, gotovo dva tuceta jurišnih plovila i 20 amfibijskih vozila u okviru nove Koalicije pomorskih sposobnosti.

Donacije kijevskih saveznika u NATO-u pomoći će Ukrajini da "preobrazi svoju mornaricu", dovodeći je u sklad sa savezom i ojačavši sigurnost u Crnom moru, rekla je tada vlada Velike Britanije.