Pomoć zapadnih saveznika
22

Nakon tenkova, Ukrajina traži vojne avione: Ko bi mogao dati, a ko je rekao decidno "ne"

M. G.
Vojni avioni F-16 (Foto: Shutterstock)
Vojni avioni F-16 (Foto: Shutterstock)
Očekuje se da će se ukrajinski ministar odbrane u utorak u Parizu sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom usred debate među saveznicima Kijeva o tome treba li obezbijediti borbene avione za rat protiv Rusije, nakon što je američki predsjednik Joe Biden isključio mogućnost davanja F-16.
Ukrajina je planirala tražiti zapadne lovce četvrte generacije poput F-16 nakon što je prošle sedmice osigurala zalihe glavnih borbenih tenkova, rekao je u petak savjetnik ministra odbrane Oleksija Reznikova.

Upitan u Bijeloj kući u ponedjeljak da li će Sjedinjene Države obezbijediti F-16, Biden je kratko rekao novinarima: "Ne".

Ali čini se da su Francuska i Poljska spremne prihvatiti svaki takav zahtjev Ukrajine, a Macron je u ponedjeljak novinarima u Hagu rekao da "po definiciji ništa nije isključeno" kada je u pitanju vojna pomoć.

U izjavama koje je prenijela francuska televizija prije nego što je Biden govorio u Washingtonu, Macron je naglasio da će svaki takav potez zavisiti od nekoliko faktora, uključujući potrebu da se izbjegne eskalacija i uvjeravanja da letjelice neće "dodirnuti rusko tlo". Rekao je da će se Reznikov u utorak u Parizu sastati i sa svojim francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom.

U Poljskoj u ponedjeljak, premijer Mateusz Morawiecki također nije isključio mogućudostavu F-16 susednoj Ukrajini, kao odgovor na pitanje novinara pre nego što je Biden govorio.

Morawiecki je rekao u komentarima objavljenim na njegovoj web stranici da će se svaki takav transfer odvijati "u potpunoj koordinaciji" sa zemljama NATO-a.

Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, primijetio je "pozitivne signale" iz Poljske i rekao da Francuska "ne isključuje" takav potez u odvojenim objavama na svom Telegram kanalu.

Bidenov komentar uslijedio je ubrzo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Rusija počela da se sveti za otpor Ukrajine njenoj invaziji nemilosrdnim napadima na istoku.

Zelenski je sedmicama upozoravao da Moskva ima za cilj da pojača svoj napad nakon otprilike dva mjeseca pat pozicije duž linije fronta koja se proteže preko juga i istoka.

Ukrajina je prošle sedmice dobila ogroman poticaj kada su Njemačka i Sjedinjene Države najavile planove za obezbjeđivanje teških tenkova, čime su okončane sedmice diplomatskog zastoja po tom pitanju.

Iako nije bilo znakova šire nove ruske ofanzive, administrator dijelova istočne pokrajine Donjeck pod ruskom kontrolom, Denis Pušilin, rekao je da su ruske trupe osigurale uporište u Vuhledaru, gradu rudara uglja čije su ruševine bile ukrajinski bastion od početka rata.