|

Nakon sukoba u Holandiji policija deportirala tursku ministricu u Njemačku

Nakon sukoba u Holandiji policija deportirala tursku ministricu u Njemačku
77
Klix.ba
12.3.2017. u 08:04
186
komentara
77

dijeljenja
1/3 Foto: Twitter
2/3 Foto: Twitter
3/3 Foto: Twitter
Holandska policija deportirala je tursku ministricu za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kayu u Njemačku nakon što su je holandske vlasti proglasile nepoželjnom i privele je kako bi je spriječile da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u Roterdamu.
Fatmu Betul Sayan Kaya privela je holandska policija koja ju je dalje sprovela do Njemačke, prenosi RTL News.

Holandski premijer Mark Rutte izjavio je kako je posjeta turske ministrice neodgovorna i neprihvatljiva.

"U međusobnom kontaktu s Turskom, Holandija je u više navrata isticala kako red i sigurnost u našoj zemlji ne bi trebali biti ugroženi", rekao je Rutte, dodajući da je holandska vlada nekoliko puta kazala svojim turskim kolegama da ministrica Kaya nije dobrodošla u Holandiju.


koliko stotina demonstranata s turskim zastavama okupilo se sinoć ispred turskog konzulata u holandskom gradu Rotterdamu, tražeći da vide tursku ministricu za porodična pitanja dok spor između dvije zemlje eskalira.

Policija je postavila metalne barijere kako bi spriječila demonstrante da priđu konzulatu, a prethodno je s holandske granice vraćen konvoj ministrice Kaye koja je automobilom krenula iz Njemačke za Holandiju.

Kasnije se ona oglasila na Twitteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Rotterdamu zaustavila i spriječila da uđe u njega.
Sinoć su jake policijske snage blokirale zgradu holandske ambasade u Ankari ne dozvoljavajući ulazak niti izlazak iz ambasade. Turska je jučer pozvala zamjenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova, u znak protesta nakon što je holandska Vlada zabranila da avion sa šefom turske diplomatije sleti u Rotterdam zbog mitinga uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Rotterdam, neprihvatljiv skandal i zaprijetio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje.
Prijavi grešku


Komentari (186)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...