Teški gubici
32

Nakon što su izgubili trećinu crnomorske flote, Šojgu traži da se ostatak zaštiti

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusko ministarstvo odbrane jasno je dalo do znanja svoju namjeru da zaštiti rusku crnomorsku flotu (BSF) od ukrajinskih napada i moguće je smijenilo komandanta crnomorske flote kao dio ovog poteza.

Analitičari ISW-a vjeruju da stav ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o zaštiti Crnomorske flote stvara okruženje u kojem Šojgu može ili preuzeti zasluge ako je BSF učinkovitiji u odbrani od ukrajinskih napada ili okriviti druge komandante ako BSF ne uspije u svojim naporima.

Ukrajinski udari u Crnom moru prisilili su BSF da premjesti većinu svojih pomorskih sredstava iz svoje glavne baze u gradu Sevastopolju (Krim) pod ruskom okupacijom u manje baze s manjim mogućnostima u lučkom gradu Novorossiysk (Rusija) i drugdje.

Centar za strateško komuniciranje Oružanih snaga Ukrajine (StratCom) izvijestio je da su ukrajinski udari onesposobili oko 33 posto BSF ratnih brodova do februara 2024., uključujući 24 broda i jednu podmornicu.

Šojgu je posjetio komandno mjesto Crnomorske flote u okupiranom Sevastopolju (Krim), gdje je izvijestio o ukrajinskim operacijama i učinkovitosti ruske Crnomorske flote.

Naglasio je da Crnomorska flota mora svakodnevno provoditi vježbe protunapada i naredio da Crnomorska flota instalira dodatno oružje, uključujući sisteme velikog kalibra i mitraljeze, kako bi ojačala rusku odbranu.

Osim toga, Šojgu je čuo izvještaje ruskog viceadmirala Sergeja Pinčuka, koji je, prema nekim ruskim izvorima, nedavno zamijenio admirala Viktora Sokolova na mjestu komandant Crnomorske flote. Međutim, ISW ne može potvrditi ovu tvrdnju.