Genocid u Srebrenici
96

Nakon što je Handke vrijeđao i odbio odgovoriti na pitanje oglasio se novinar Peter Maass

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedska Akademija je jučer održala press konferenciju za Petera Handkea, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Novinar Peter Maass pitao je Handkea zbog čega u svom stvaralaštvu ne prihvata presude Haškog tribunala da se desio genocid u Srebrenici, ali je Handke je odbio dati odgovor.
U članku za list The Intercept, Maass je interpretirao svoje viđenje Handkeovog lika i djela, kazavši kako ga mnogi kritičari ocjenjuju kao negatora genocida, a potom se osvrnuo na Handkeovo odbijanje da odgovori na njegovo pitanje.

"Nakon što sam pitao Handkea zašto njegove knjige ne priznaju dokumentiranu činjenicu da su hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine, Handke je nakon mog pitanja postao agresivan i uvredljiv. Odbio je da odgovori na moje pitanje. Pitanje je uporedio sa toaletnim papirom na kojem je ispisana 'kaligrafija sra*a', te dodao da više voli anonimno pismo s toaletnog papira nego moja 'isprazna i neuka pitanja", ispričao je Maass.

Mass je ispričao i kako je 1992. godine izvještavao o ratu u našoj zemlji. Kazao je kako je posjetio logore u kojima su Srbi mučili i ubijali zatvorenike koji su uglavnom bili muslimani.

"U zimu te iste godine, izvještavao sam o opsadi Sarajeva i nekoliko drugih gradova, uključujući i Srebrenicu. Srpska strategija je bila brutalna i jednostavna: izgladnjeti i pustiti muslimane da se smrznu", napisao.

Dodao je i kako Handke prezire novinare koji su pratili ratna dešavanja u našoj zemlji i koji su pisali o srpskim zločinima. U jednoj ih knjizi čak opisuje kao "hordu stranih novinara koji svake večeri borave u jednom hotelskom baru", implicirajući kako novinari izmišljaju priče.

"Njegove simpatije prema Slobodanu Miloševiću izbile su na površinu knjigom 'Putovanje do rijeke: Pravda za Srbiju' iz 1996. godine. No, time nisu bile vidljive dubine Handkeovih simpatija. Nakon što je prije dva mjeseca proglašen Nobelovcem saznao sam da je 1999. godine dobio jugoslovenski pasoš Miloševićevog odmetničkog režima. Handke je nakon toga tvrdio da ga je dobio kako bi olakšao svoja putovanja u Srbiju.

Nadalje piše kako je dodjela nagrade Handkeu stvorilo do sada neviđenu količinu previranja čak i unutar Nobelove organizacije. Naime, kako pišu tamošnji mediji jedan od najistaknutijih članova Švedske akademije, Peter Englund, bojkotirat će ceremoniju dodjele.

"Englund, koji je izvještavao o Bosni, rekao je da bi dolazak na proslavu dodjele Nobelove nagrade Petera Handkea bilo licemjerno. Handke se u svojim knjigama, kao i u komentarima koje je o novinarima iznosio tokom godina poigrava s činjenicama onoga što se dogodilo u Bosni, postavljajući pitanje možemo li u to stvarno vjerovati, sugerirajući da su se muslimani možda u nekim slučajevima sami bombardovali, tvrdeći da čak i ako bi neke činjenice mogle biti istinite, da su Srbi bili isprovocirani muslimanskim zločinima", napisao je Maass.

Maass je na kraju dodao da će 10. decembra na ceremoniji bijelih kravata u koncertnoj dvorani u Stockholmu, kralj Carl XVI Gustaf uručiti Handkeu zlatnu medalju Nobelove nagrade za književnost.

"U tom će trenutku švedska kraljevska porodica i Švedska akademija službeno i u potpunosti odobriti djela negatora genocida", napisao je Peter Maass.