Svijet
0

Nakon sedam godina prekida pokrenut dijalog sa Zimbabveom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija zvanično je pokrenula u četvrtak politički dijalog sa Zimbabveom, nakon sedam godina prekida, ali za to traži prekid kršenja ljudskih prava u toj zemlji prije odmrzavanja pomoći za razvoj.
  • Današnji susret gradi temelje za nove odnose između EU-a i Zimbabvea, rekao je evropski komesar za razvoj Louis Michel nakon prvog sastanka EU - Zimbabve od nametanja evropskih sankcija 2002., javio je AFP.

  • Vaša vlada nudi jedinstvenu političku priliku da Zimbabve ponovo pokrene dijalog s donatorima međunarodne zajednice, rekao je Louis Michel premijeru Morganu Tsvangiraiju, koji se nalazi na svjetskoj turneji kako bi prikupio sredstva za svoju porušenu zemlju.

  • Međutim, da bismo pokrenuli pomoć za obnovu, želimo vidjeti jasne pomake po nekim tačkama političkog sporazuma o raspodjeli ovlasti, na primjer u domenu medija i ljudskih prava, rekao je Michel.

U skladu sa sporazumom o podjeli ovlasti, zaključenom nakon historijske pobjede opozicione stranke, Pokret za demokratske promjene (MDC) na parlamentarnim izborima u martu 2008., Tsvangirai je postao premijer u februaru a njegov glavni rival Mugabe sačuvao je funkciju predsjednika, na vlasti od 1980.

  • Međutim, "veliki broj izazova se mora otkloniti", naglasio je švedski ministar vajskih poslova Carl Bildt, čija zemlja počinje predsjedavati EU-om od 1. jula, a koji je na konferenciji za štampu zamijenio češkog predsjedavajućeg EU-a, koji je bio zauzet evropskim samitom.

  • Politika nasilja mora prestati. Zabrinjavajuće je da se članovi Amnesty Internationala i militanti za ljudska prava i dalje proganjaju. Pravna država mora funkcionirati, istakao je Bildt.