Nakon 50 godina
12

Nakon sedam godina osporavanja očinstva bivši belgijski kralj Albert II priznao kćerku

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Godine 2013. belgijsku kraljevsku porodicu potresao je veliki skandal. Naime, 45-godišnja Delphine Boël izjavila je da je kralj Albert II njen otac. Nakon sedam godina pravne bitke i urađenog DNK testa bivši kralj je u izjavi koju je dao u ponedjeljak priznao da je Boël njegova kćer.

Naime, bivši belgijski kralj Albert II imao je aferu s njenom majkom Sibylle de Selys Longchamps, nakon čega se 1968. godine rodila Boel.

U to vrijeme kralj je već bio u braku s Paolom Ruffo di Calabria. Kralj je s Paolom u vezi bio sve do 1984. godine, a kada je Delphine u javnosti otkrila da joj je on otac, Albert II je sve negirao i odbijao pristati na DNK test.

Nakon što je sud odlučio da će za svaki dan koji bude odbijao DNK test očinstva platiti kaznu od pet hiljada eura, u maju prošle godine je Albert II predao uzorak za DNK testiranje.

"Legalno ćemo okončati pravnu bitku i priznati da je Delphine Boel njegovo četvrto dijete", navodi se u izjavi advokata. Dodali su da, iako je sudski postupak bio diskutabilan, Albert II je želio "dostojanstveno i časno obustaviti ovaj bolni postupak". Naglasili su da Albert II nije bio uključen u Boelin odgoj.

"Večeras je nastupilo olakšanje", priznala je Delphine Boel.

Albert II rođen je drugi na redu za prijestolje. Nije očekivao da će naslijediti prijestolje, no 1993. godine nakon iznenadne smrti njegovog brata Baudouina preuzeo je funkciju. Godine 2013. u dobi od 79 godina abdicirao je u korist svog sina Filipa.