Rastu tenzije
59

Nakon Rusije i NATO se povukao iz ključnog vojnog sporazuma

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
NATO je objavio službeno obustavlja svoje učešće u Ugovoru o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE). To je reakcija na povlačenje Rusije iz sporazuma, koje je stupilo na snagu u utorak navečer.
Većina od 31 države članice NATO-a sudionice su ugovora. Cilj mu je bio spriječiti gomilanje trupa na granicama istočnog i zapadnog bloka nakon Hladnog rata. Potpisan je u novembru 1990.

Prema NATO-u, "situacija u kojoj se saveznici pridržavaju ugovora, a Rusija ne, bila bi neodrživa". Međutim, savez je podsjetio da članice ostaju predane "smanjenju vojnog rizika i sprječavanju nesporazuma o namjerama i sukobima druge strane".

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o povlačenju iz CFE-a u maju 2023., otprilike 15 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu. NATO je tada kritikovao šefa Kremlja rekavši da on "podriva euroatlantsku sigurnost".

Ugovor, koji je trebao uravnotežiti konvencionalne snage pred kraj Hladnog rata, prema Rusiji je de facto prekršen, jer su bivše sovjetske republike Estonija, Latvija, Litvanije i bivše zemlje Varšavskog pakta postale članice NATO-a početkom 2000-ih.

CFE ugovor predviđa ograničenje pet kategorija oružja i opreme, to su tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija kalibra većeg od 100 milimetara, borbene letjelice i jurišni helikopteri, a također predviđa razmjenu informacija i opsežne inspekcijske aktivnosti. u zemljama sudionicama.