|

Nakon razgovora Obame i Erdogana, Turska nastavila povlačenje vojnika iz Iraka

Nakon razgovora Obame i Erdogana, Turska nastavila povlačenje vojnika iz Iraka
13
F
FENA
20.12.2015. u 11:48
27
komentara
13

dijeljenja
Nakon razgovora Obame i Erdogana, Turska nastavila povlačenje  vojnika iz Iraka Foto: EPA
Turska je u subotu navečer najavila da će "nastaviti" povlačiti svoje vojnike iz Iraka, dan pošto je američki predsjednik Barack Obama telefonski pozvao turskoga kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da to učini i tako smiri napetosti.
"Vodeći računa o osjetljivosti iračke strane (...) Turska će nastaviti već započet proces povlačenja vojnika raspoređenih u pokrajini Mosul (sjever)", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju u kojem priznaje "manjak komunikacije" u odnosima s Irakom.

Obama je u telefonskom razgovoru insistirao na nužnosti da Turska "poštuje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Iraka", prema izjavi Bijele kuće.

Irak je u utorak zatražio "potpuno povlačenje" turskih snaga sa svog teritorija. Obama je pozdravio doprinos Turske u vojnoj koaliciji protiv takozvane Islamske dražve (IS). Turska je prije desetak dana rasporedila 150 do 300 vojnika i dvadesetak oklopnih vozila u logoru Bašika na sjeveru Iraka, a u prošli ponedjeljak je počela djelimično povlačenje.

Tvrdi da je tim pojačanjem nastojala zaštititi turske vojne savjetnike koji uvježbavaju iračke vojnike u borbi protiv IS-a koji nadzire Mosul. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju priznaje "manjak komunikacije" s Bagdadom i uvjerava "da će nastaviti s iračkom vladom koordinirati svoj vojni doprinos borbi protiv" IS-a.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...