|

Nakon predsjednčkih izbora neizvjesno do srijede

Nakon predsjednčkih izbora neizvjesno do srijede
0
F
FENA
3.7.2006. u 10:37
0
komentara
0

dijeljenja
Nakon predsjednčkih izbora neizvjesno do srijede
Na predsjedničkim izborima u Meksiku prema do sada prebrojanim glasovima dvojica kandidata favorita - ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador i konzervativac Felipe Calderon - osvojili su približno jednak broj glasova, dok će konačni rezultati biti poznati tek u srijedu, saopćio je danas Luis Carlos Ugalde, predsjednik izborne komisije.
Dok pristalice dvojice kandidata tvrde da su odnijeli pobjedu, na osnovu preliminarnih rezultata jučer održanih izbora, Ugalde je u izjavi za nacionalnu televiziju objasnio da je prema do sada prebrojanim glasovima suviše mala razlika među favoritima da bi se objavilo ime pobjednika.

Pristalice oba kandidata - od kojih Lopez Obrador (52), poznat i kao "kandidat siromašnih", obećava nova radna mjesta i kraj siromaštva, a harvardski obrazovani Calderon (43) zagovara ohrabrivanje stranih ulaganja i neoliberalnu ekonomiju - već su izašli na ulice meksičke prijestonice i proslavljaju pobjedu.

Takva situacija mogla bi dovesti do haosa u zemlji i ugroziti berze kapitala na kojima već vlada nesigurnost zbog ekonomske politike koju je u predizbornoj kampanji najavio Lopez Obrador, prenijela je agencija Reuters.

Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da Calderon ima nešto više šansi za pobjedu, pošto je u junu uspio na listi popularnosti kod birača konačno preteći Obradora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.