Svijet
0

Nakon predsjednčkih izbora neizvjesno do srijede

FENA
Na predsjedničkim izborima u Meksiku prema do sada prebrojanim glasovima dvojica kandidata favorita - ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador i konzervativac Felipe Calderon - osvojili su približno jednak broj glasova, dok će konačni rezultati biti poznati tek u srijedu, saopćio je danas Luis Carlos Ugalde, predsjednik izborne komisije.

Dok pristalice dvojice kandidata tvrde da su odnijeli pobjedu, na osnovu preliminarnih rezultata jučer održanih izbora, Ugalde je u izjavi za nacionalnu televiziju objasnio da je prema do sada prebrojanim glasovima suviše mala razlika među favoritima da bi se objavilo ime pobjednika.

Pristalice oba kandidata - od kojih Lopez Obrador (52), poznat i kao "kandidat siromašnih", obećava nova radna mjesta i kraj siromaštva, a harvardski obrazovani Calderon (43) zagovara ohrabrivanje stranih ulaganja i neoliberalnu ekonomiju - već su izašli na ulice meksičke prijestonice i proslavljaju pobjedu.

Takva situacija mogla bi dovesti do haosa u zemlji i ugroziti berze kapitala na kojima već vlada nesigurnost zbog ekonomske politike koju je u predizbornoj kampanji najavio Lopez Obrador, prenijela je agencija Reuters.

Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da Calderon ima nešto više šansi za pobjedu, pošto je u junu uspio na listi popularnosti kod birača konačno preteći Obradora.