Rusija
0

Nakon požara u noćnom klubu u bolnici još 83 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslije požara u noćnom klubu "Hromi konj" u Permu, 5. decembra, u bolnici se još nalazi osamdeset troje osoba koji su tada povrijeđeni, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo zdravlja.

Od tog broja, 56-oro se liječi u bolnicama u Moskvi, 19-oro u Sankt Peterburgu, troje u Čeljabinsku i petoro u Permu, prenosi Tanjug.

U požaru je poginulo 146 osoba, a premijer Rusije Vladimir Putin naložio je 11. decembra da se iz državnog fonda izdvoji 432,6 miliona rubalja za kupovinu lijekova, krvne plazme i medicinske opreme za pomoć povrijeđenima.

Porodice gostiju noćnog kluba u Permu, koji su u požaru poginuli ili povrijeđeni, primile su odštetu od 100.000 rubalja iz pokrajinskih i gradskih budžeta.

Pored ove sume, porodice poginulih primit će po 400.000 rubalja, a povrijeđenih po 300.000.

Požar je izbio kada su varnice vatrometa zapalile pleteno pruće na zidovima i plafonu prepunog kluba "Hromi konj", nakon čega je više od 200 osoba u panici pojurilo ka jedinom izlazu.

Zbog tragedije, ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu otpustio je sedam službenika u vatrogasnoj službi na teritoriji Perma.

Policija je u međuvremenu pritvorila vlasnika kluba, dva menadžera i čovjeka koji je bio zadužen za vatromet, zbog sumnje za ubistvo iz nehata i kršenje vatrogasnih propisa, podsjeća Tanjug.