Svijet
8

Nakon pet godina stravičnog ropstva: Talibani oslobodili američkog vojnika

Klix.ba
Američki vojnik kojeg su talibani držali zarobljenog pet godina u Afganistanu pušten je na slobodu nakon što je postignut dogovor da će za njega biti oslobođeno pet zarobljenih Afganistanca.
Foto: AFP
Foto: AFP

Vojnik američke vojske Bowe Bergdahl koji sada ima 28 godina predat je američkim snagama i dobrog je zdravstvenog stanja, objavili su američki zvaničnici. Pet Afganistanca pušteno je na slobodu iz američkog zatvora Guantanamo i prevezeni su u Katar.

Bergdahl je bio jedini vojnik kojeg su talibani zarobili. Vojnik se osjeća dobro i može hodati. Očekuje se da će biti odvezen u glavnu američku bazu u Afganistanu odakle će letjeti za SAD.

U razmjeni je učestvovalo desetine pripadnika američkih specijalnih snaga koji su se nalazili u blizini granice s Pakistanom. Kada je prišao drugoj strani na kojoj su se nalazile američke snage Bergdahl je napisao na papiru "SF?" (Specijalne snage), na što mu je vojnik odgovorio: "Da, tražili smo te jako dugo". Vojnik se tada rasplakao.

O njemu se ništa nije znalo četiri pune godine kada je nestao sa aerodroma u Afganistanu. Prije godinu dana snimljen je video na kojem je prikazan, što je vratilo nadu njegovoj porodici da je živ i da će se nekada vratiti kući.

Tokom njegovog zatočeništva, u njegovom rodnom mjestu kontinuirano su održavani specijalni događaji na kojima su postavljane žute trake na drveća kako bi mu odali počast i podsjetili da je jedan vojnik, muž i otac i dalje u rukama talibana.

Američki sekretar ministarstva odbrane Chuck Hagel kazao je da će vojniku biti pružena sva potrebna pomoć kako bi se oporavio, te da su svi sretni i zahvalni jer se vraća svojoj kući.