{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji

23.11.2015. u 08:35
59
149
Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
59
Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
Foto: EPA
U proteklih sedam dana u Velikoj Britaniji zabilježeno je 115 rasnih i islamofobičnih napada na muslimane, a nadležni pretpostavljaju da je glavni razlog za to teroristički napad u Parizu.
Prema izvještaju Radne grupe koju je oformila Vlada Velike Britanije, a čiji je zadatak da prati i analizira islamofobiju i općenito antimuslimansko djelovanje, zabilježeno je povećanje napada na muslimane za blizu 300 posto.

Tako je u sedmici nakon terorističkih napada u Parizu na području Velike Britanije registrirano 115 napada na muslimane, uključujući i fizičke i verbalne napade.

Većina žrtava islamofobije u Velikoj Britaniji bile su djevojke i žene u dobi od 14 do 45 godina koje su nosile tradicionalnu islamsku odjeću. Napadači su uglavnom bijelci u dobi od 15 do 35 godina.

Ipak, pretpostavlja se da je broj napada na muslimane dosta veći, jer se većina plaši pozvati policiju i ne prijavljuje slučaj.

U izvještaju se navodi da se većina prijavljenih napada dogodila na javnim mjestima, uključujući autobuse i vozove. U osam slučajeva napadi su bili usmjereni na osobe sa malom djecom. Većina napadnutih žena nosila je hidžab.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: