|

Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji

Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji
59
Klix.ba
23.11.2015. u 08:35
149
komentara
59

dijeljenja
Nakon Pariza: Muslimani u Velikoj Britaniji izloženi mržnji i diskriminaciji Foto: EPA
U proteklih sedam dana u Velikoj Britaniji zabilježeno je 115 rasnih i islamofobičnih napada na muslimane, a nadležni pretpostavljaju da je glavni razlog za to teroristički napad u Parizu.
Prema izvještaju Radne grupe koju je oformila Vlada Velike Britanije, a čiji je zadatak da prati i analizira islamofobiju i općenito antimuslimansko djelovanje, zabilježeno je povećanje napada na muslimane za blizu 300 posto.

Tako je u sedmici nakon terorističkih napada u Parizu na području Velike Britanije registrirano 115 napada na muslimane, uključujući i fizičke i verbalne napade.

Većina žrtava islamofobije u Velikoj Britaniji bile su djevojke i žene u dobi od 14 do 45 godina koje su nosile tradicionalnu islamsku odjeću. Napadači su uglavnom bijelci u dobi od 15 do 35 godina.

Ipak, pretpostavlja se da je broj napada na muslimane dosta veći, jer se većina plaši pozvati policiju i ne prijavljuje slučaj.

U izvještaju se navodi da se većina prijavljenih napada dogodila na javnim mjestima, uključujući autobuse i vozove. U osam slučajeva napadi su bili usmjereni na osobe sa malom djecom. Većina napadnutih žena nosila je hidžab.
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...