Svijet
0

Nakon novih sukoba u pariskim predgrađima

FENA
Jake policijske snage patroliraju u srijedu Sen-Denisom, glavnim gradom departmana Saint-Denis u pariskom regionu, nakon još jedne nemirne noći u kojoj je lakše povrijeđeno šest policajaca i spaljeno desetak vozila.

Policija je uhapsila 13 izgrednika. Policajci su povrijeđeni pri pokušaju da zaustave grupu mladića koja je kamenicama gađala policijsku stanicu.

Departman Saint-Denis a posebno gradići Montfermeil i Clichy-sous-Bois bili su u središtu nereda koji su novembra prošle godine odatle krenuli da bi se potom rasplamsali po cijeloj Francuskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy posketio je u srijedu Saint-Denis, nakon čega je izjavio da su neredi "nedopustivi" i da ih je "smislila mala grupa" izgrednika.

"Neću dopustiti nove nerede ni u Montfermeilu, ni u Clichy-sous-Boisu, ni u bilo kojem dijelu Republike", naglasio je Sarkozx nakon oštre polemike s nekolicinom mladića iz Saint-Denisa koji su ga optužili kako nije ispunio obećanja da će smanjiti policijsku represiju.

Sukobi u noći sa utorka na srijedu bili su nešto manjeg intenziteta nego prethodne noći, kada se oko 250 policajaca suočilo sa stotinjak izgrednika naoružanih bejzbol-palicama. Oni su zapalili nekoliko vozila i bacili "molotovljeve koktele" na zgradu lokalne općine.

Na udaru je bio predsjednik općine, koji je u toku novembarskih nereda zaveo policijski sat za mlađe od 18 godina.

Predsjednik opozicijske Socijalističke partije Francois Holland optužio je Sarkozyja da ne samo "ništa ne čini kako bi smirio nasilje" u predgrađima već da ga čak podstiče svojim zapaljivim izjavama.

"Imamo bolan osjećaj da se ništa nije promijenilo od novembra", izjavio je Holland televiziji TF-1, prenosi Tanjug.

Jedan od uhapšenih u sukobima je i mladić koji je oktobra prošle godine izbjegao smrt u transformatoru skrivajući se od policijske patrole s dvojicom svojih drugova koji su poginuli od udara struje.

Taj incident je bio povod za val nasilja koje se vrlo brzo proširilo na siromašna predgrađa širom zemlje, u kojima uglavnom žive imigrantske porodice afričkoga i arapskog porijekla.

Bilans od oko 9.000 zapaljenih automobila i nekoliko oštećenih škola natjerao je tada francuske vlasti da prvi put nakon 40 godina zavedu policijski sat.