Svijet
1

Nakon napada u Kanadi džamije u Holandiji zaključavat će se tokom molitvi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Četiri najveće džamije u Holandiji zaključat će vrata tokom glavnih molitvi, a odluka je donesena nakon što je šest ljudi smrtno stradalo u napadu na kanadsku džamiju, prenosi Al Jazeera.

Plava džamija u Amsterdamu, As-Sunnah džamija u Haagu, Essalam u Roterdamu, te Al Farouq džamija u Utrechtu bit će primorane da zaključaju svoja vrata tokom obavljanja molitve.

Postavljene su i dodatne sigurnosne kamere na Plavu džamiju koja se nalazi u jugozapadnom dijelu glavnog grada Holandije.

Ove četiri džamije posjećuje dnevno više hiljada ljudi.

"Nemilosrdni događaji, kao što je napad na kanadsku džamiju dodatno povećavaju mržnju prema muslimanima", kazao je Said Bouharrou iz marokanskog vijeća za džamije u Holandiji.

"Džamija je objekat koji bi trebao biti otvoren u bilo koje doba, za sve ljude koji traže mir i spokoj. Međutim, moramo biti u pripravnosti zbog mogućih terorističkih napada. Razočaravajuće je da se moraju poduzimati sigurnosne mjere, dodajući da su čelnici džamije u kontaktu sa nacionalnim koordinatorom za sigurnost i protuterorizam u Holandiji", istakao je Bouharrou.