"Mi smo saveznici"
25

Nakon napada predsjednika SAD-a, Macron odgovorio: Puštam Trumpa da se igra politike

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu, nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump napao na Twitteru, da se dva dugogodišnja saveznika poput Francuske i SAD-a međusobno moraju odnositi s poštovanjem i da je Francuska američki saveznik, ali nije vazalska država.

U pet postova objavljenih u utorak, Trump je kritizirao ključnog američkog saveznika zbog poraza koji je gotovo doživjela od Njemačke u dvama svjetskim ratovima te zbog vinske industrije i Macronove niske popularnosti.

"U svakom trenutku naše povijesti, bili smo saveznici, a između saveznika potrebno je poštovanje", rekao je Macron navodeći francusku podršku američkom ratu za nezavisnost i američku podršku u dvama svjetskim ratovima.

"Mislim da Francuzi ne očekuju da odgovorim na tvitove, nego da nastavimo tu važnu povijest", kazao je za TF1 u intervjuu na nosaču aviona Charles de Gaulle, prenosi Reuters.

Trump igra samo za domaću publiku, dodao je.

"Mislim da se igra politike i puštam ga da se igra politike", rekao je Macron.

Upitan o svom prijedlogu da se stvori evropska vojska, što je Trump kritizirao u tvitovima prošle sedmice, Macron je odgovorio: "SAD je naš povijesni saveznik, a bit će to i dalje. To je saveznik s kojim smo preuzimali rizike, s kojim smo izvodili najkompliciranije operacije. Biti saveznik međutim ne znači biti vazalska država", istaknuo je francuski predsjednik.

Emmanuel Macron je rekao kako je njemu važnija odlična saradnja između američke i francuske vojske nego objave na Twitteru američkog predsjednika.

U nekoliko objava na popularnoj društvenoj mreži na internetu, Trump je u utorak napao Macrona zbog njegove ideje da je potrebna evropska vojska radi odbrane Evrope.

Nakon toga je naveo kako je francuski predsjednik vrlo nepopularan prema istraživanjima javnog mnijenja.

Predsjednik SAD-a je napisao i kako je francuska trgovinska praksa nefer i kako je ekonomija ove evropske države u depresiji.

"Ono što mi je važno, iskreno, jest ono što radimo s američkom vojskom. Izvest ćemo vrlo konkretne operacije s Amerikancima. I kad smo proveli operaciju bez presedana krajem travnja u Siriji s Velikom Britanijom i Amerikom, učinili smo to u savršenoj suradnji i odlično smo je izveli", istakao je francuski predsjednik.

Trump je u utorak napao Macrona u seriji tvitova koji pokazuju koliko su se nekad prijateljski odnosi pokvarili, samo dva dana nakon povratka iz Pariza.

U pet postova objavljenih isti dan kad su francuski dužnosnici obilježavali godišnjicu terorističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi u Parizu, Trump je kritizirao ključnog američkog saveznika.

Američki predsjednik vratio se u Washington nakon vikenda provedenog u Parizu na komemoraciji 100. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata gdje su do punog izražaja došli zategnuti odnosi između njega i evropskih saveznika.

Trump je u utorak naveo Macronovu "nisku popularnost" i nepoštene trgovinske prakse te branio svoju odsutnost s komemorativnog događaja u subotu kazavši da mu je američka tajna služba zabranila vožnju avenijom zbog lošeg vremena.

Ciljajući na Macronove nedavne komentare o tome kako se Evropa mora sama braniti, Trump je napisao "u dva svjetska rata to je bila Njemačka - kako je to završilo za Francusku? U Parizu su počeli učiti njemački prije nego se priključio SAD. Platite NATO-u ili ne!"

"Uzgred, nema nacionalističkije zemlje od Francuske, vrlo ponosan narod - i to s pravom!", napisao je Trump u seriji tvitova, završivši porukom pisanom velikim slovima: "UČINIMO FRANCUSKU PONOVNO VELIKOM".