Upozorenje Huta
178

Nakon najave EU stigla reakcija iz Jemena: "Odgovorit ćemo na svaki evropski idiotizam"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jemenski Huti zaprijetili su u utorak da će odgovoriti na svaki pokušaj zaštite izraelskih brodova u Crvenom moru, nakon što je Evropska unija najavila pomorsku misiju zaštite plovila u Crvenom moru.
"Kažemo Evopljanima, ne igrajte se s vatrom, ne trebate poduprijeti SAD u zaštiti okupacijskog entiteta. Svaki idiotizam koji počinite utjecat će na vaše brodove i plovidbu u Crvenom moru, upozoravamo vas", rekao je Mohammed Ali Al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijećea Jemena.

Dodao je da će prisutnost EU i SAD povećava militarizaciju Crvenog mora te da će utjecati na lanac opskrbe hranom u Evropi.

U ponedjeljak je Evropska unija službeno pokrenula pomorsku misiju, pod nazivom Mission Aspides, kako bi zaštitila komercijalna plovila u Crvenom moru od napada Huta.

Huti gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju napetosti zbog zajedničkih napada SAD-a i Velike Britanije na mete Hutija u Jemenu, grupa je objavila da sve američke i britanske brodove smatra legitimnim vojnim ciljevima.