Svijet
0

Nakon Moskve Snowden odlazi za Kubu

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Edward Snowden, odbjegli bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je napustio Hong Kong avionom za Moskvu, nastaviće putovanje za Kubu.

Izvor u aviokompaniji "Aeroflot" potvrdio je da je Snowden na listi putnika za Moskvu, kao i da će isti putnik nastaviti putovanje za Kubu 24. juna avionom ove ruske kompanije.

Izvori bliski Snowdenu, također, su potvrdili da će on nastaviti let za Kubu.

Za to vrijeme, Internet mreža WikiLeaks saopštila je da je pomogla bivšem agentu CIA da napusti Hong Kong, kao i da nađe politički azil u "nekoj demokratskoj zemlji".

Grupa je napisala na nalogu na Twitteru da su pomogli Snowdenu da pribavi "putne isprave" i obezbijedili mu siguran izlaz iz Hong Konga.

Jedan član pravnog tima WikiLeaksa u pratnji je Snowdena koji je avionom odletio za Moskvu.

Policija na moskovskom aerodromu Šeremetjevo ne namjerava da uhapsi Snowdena po dolasku u rusku prijestonicu, javila je agencija Interfax.

"Nismo dobili nikakve instrukcije u vezi sa ovom osobom, ali on mora da ima odgovarajuću vizu ako želi da uđe u našu zemlju", rekli su policijski izvori na aerodromu agenciji Interfax.

Snowden je pobjegao u maju u Hong Kong, neposredno nakon što je britanskom dnevniku Guardian i američkom Washington Postu iznio detalje o tajnom programu za nadzor telekomunikacija i podataka sa interneta pod nazivom "Prizma".