Svijet
1

Nakon majčine smrti kćerki poslali pogrešno mrtvo tijelo

Klix.ba
Lisa Kondvar
Lisa Kondvar
Stanovnica Rhode Islanda Lisa Kondvar pamti svoju majku kao lijepu, sitnu i živahnu plavušu. Ostala je u šoku kada je vidjela tijelo visoke crne žene, položeno u otvorenom lijesu na majčinom bdijenju u New Jerseyu 9. decembra.

Kada su vidjeli taj prizor, porodica je prestala plakati, zatvorili su kovčeg i istrčali napolje. "To nije bila moja majka. Poslali su mi krivo tijelo", kaže Kondvar.

Njena majka, Margaret Porkka, je bila na odmoru u St. Martinu kada je iznenada preminula, nakon što je osjetila vrtoglavicu. Proglašena je mrtvom u tamošnjem medicinskom centru 29. novembra u jutarnjim satima.

Nakon šoka zbog njene smrti, porodica je doživjela još jedan. Umjesto njenog, dobili su tijelo potpuno druge žene. Prijevoz tijela u SAD su platili 7.000 dolara, ali prethodno im nije bilo dozvoljeno da je vide. Međutim, tijelo žene koje im je poslano je bilo odjeveno u odjeću Margaret Porkke, ali to nije bila ona. Tu su bili i njeni dokumenti i potvrda o smrti. Uz nju je poslano i nešto nakita, ali porodica kaže da to ne pripada Margaret.

Kondvar i njena porodica žele odgovore i žele tijelo svoje majke nazad.

"Boli me to što je više nema, još gore je što nismo dobili njeno tijelo, a ja je želim vidjeti još jednom", kazala je Kondvar za CNN.

Pozivi upućeni bolnici gdje je Margaret umrla nisu urodili plodom. Potraga za tijelom je dignuta i na viši nivo, pa je porodica kontaktirala i senatora države u kojoj živi, a on opet povukao neke diplomatske veze. Međutim, još nema rezultata, a postoji i mogućnost da je tijelo završilo u Kanadi ili da je pak kremirano, kaže porodica. Budući da je jedno tijelo poslano u Kanadu sa istog mjesta, moguće da je napravljena zamjena, pa je porodica sad tražila DNK testiranje.

Vlada St. Martina je objavila saopćenje na svojoj internet stranici gdje su napisali kako su umrle dvije žene istovremeno i da ih je odvezlo isto pogrebno društvo, a potom su istim avionom tijela poslana kućama.

U istom saopćenju se navodi da je tijelo koje je poslano u Kanadu već kremirano, a DNK testom će biti utvrđeno da li se zaista radilo o zamjeni ova dva tijela.

Dok porodica čeka rezultate, Kondvar kaže da ima čudan osjećaj da tijelo u Kanadi nije njena majka.

Vlada St. Maartena vrši intenzivnu istragu o tome šta se zapravo dogodilo, ali Kondvar će vjerovatno zahtijevati vlastitu istragu, preko međunarodnih istražitelja, jer ne vjeruje tamošnjim vlastima.