Svijet
0

Nakon Kube, Obama doputovao i u historijsku posjetu Argentini

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon historijske posjete Kubi, američki predsjednik Barack Obama kasno sinoć je doputovao u zvaničnu posjetu Argentini, koja je također predmet pažnje svjetske javnosti jer dolazi u periodu obilježavanja 40. godišnjice vojne diktature u toj zemlji.

Obamu su sinoć u jedan sat po lokalnom vremenu na Međunarodnom aerodromu Ezeiza Ministri Pistarini u Buenos Airesu dočekali šefica argentinske diplomacije Susana Malcorra i američni ambasador u Argentini Noah Mamet.

Kao prvi američki predsjednik koji je stigao u zvaničnu posjetu Argentini još od 1997. godine, Obama bi se u jutarnjim satima trebao sastati sa argentinskim predsjednikom Mauriciom Macrijem koji upravo navršava 100 dana na toj funkciji.

Obama će danas prisustvovati i skupu sa mladim poduzetnicima u kulturnom centru Usina del Arte u glavnom gradu Argentine. Drugog dana posjete bi prema protokolu Obama trebao posjetom memorijalnom kompleksu Pargue de la Memoria odati počast žrtvama vojne diktature u Argentini u periodu od 1976. do 1983. godine.

Posljednja destinacija Obamine posjete Argentini će biti južna turistička regija Nariloche.

Obamina posjeta Argentini praćena je maksimalnim mjerama sigurnosti, a najavljeni su i protesti nevladinih organizacija.

U Argentini se upravo obilježava 40. godišnjica početka sedmogodišnje vojne diktature koju je SAD tada podržavao.

Period vojne diktature u Argentini poznat je i pod nazivom "Prljavi rat", a pretpostavlja se da je u tom periodu nestalo oko 13.000 ljudi. Nevladine organizacije tvrde da je u tom periodu ubijeno ili nestalo više od 30.000 ljudi.

Desničarska vojna hunta diktatora Jorgea Rafaela Vidala je u martu 1976. godine pokrenula brutalnu antikomunističku kampanju u Argentini, koja je trajala sve do povratka civilne vlasti 1983. godine. Hronologija početka političke represije i torture u Argentini ostala je nejasna među historičarima, a upravo bi otvaranje tajnih arhiva Vatikana i SAD-a moglo pomoći u rasvjetljavanju događaja iz tog perioda.

Vlasti SAD-a i Vatikana su najavile da će uskoro javnosti otvoriti tajni dio arhiva o tom krvavom periodu historije Argentine i očekuje se da upravo ti dokumenti pomognu u rasvjetljavanju događaja iz tog perioda.