Blizu 40 posto isporuka
63

Nakon "historijskog" oslobađanja zavisnosti, ruski gas ponovo stiže u Češku

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U oktobru su pojedini trgovci počeli da uvoze ruski gas u Češku, koji je od početka ove godine prestao da ulazi u tu zemlju.

To je saopćio ministar industrije i trgovine Češke Josef Sikela, prenosi "Evropska pravda" pozivajući se na češki list Novinky.

Od ukupnog obima isporuka od januara do kraja oktobra ove godine, ruski gas je činio 79,6 miliona kubnih metara, ili 1,2 posto. Podaci o određenim uvoznicima su poslovna tajna.

Podaci sa transfer stanice u Lanžotu u Južnomoravskom regionu također ukazuju da je ruski gas počeo da pritiče u Češku.

"Od početka oktobra gas na ovoj graničnoj stanici više ne ide iz Češke u Slovačku, kao do sada, već iz Slovačke u Češku. I to u količini do 100 gigavat-sati dnevno", rekao je glavni ekonomista Triniti banke Lukas Kovanda, pozivajući se na informacije agencije Bloomberg. Prema njegovim riječima, do 40 posto gasa koji se uvozi u Češku trenutno dolazi iz Rusije.

Sikela je kazao da s obzirom na to da neke zemlje i dalje ne mogu bez ruskog gasa, njegov uvoz u EU ne podliježe sankcijama.

"Međutim, smatrao bih ispravnim da potrošači budu informisani ako kupuju gas od dobavljača koji kupuju ruski gas", dodao je on.

Prema preliminarnim informacijama iz ministarstva, ruski gas je prestao da pristiže u Češku od početka ove godine. Država ga je zamijenila gasom iz Norveške i tečnim prirodnim gasom (LNG) iz Nizozemske i Belgije. Prethodnih godina udio ruskog gasa je bio oko 97 posto.

"Potrebno je razmisliti da li da uvedemo restriktivne mjere na nacionalnom nivou ili da nastavimo da koordiniramo naše djelovanje u okviru cijele EU", rekao je Sikela.

Ranije je češka vlada saopćila da se prvi put u historiji oslobodila zavisnosti od ruskog gasa. U oktobru je češki premijer Petr Fiala najavio da će njegova zemlja prekinuti zavisnost od ruske nafte u narednih nekoliko mjeseci.