Saopćio Kijev
49

Nakon gubitka strateških aviona ruski lovci smanjili aktivnosti u Ukrajini

S. M.
Aktivnost ruskih aviona nad Ukrajinom je smanjena, a avion za radarsku detekciju velikog dometa A-50 nije se pojavio u blizini ukrajinske granice već sedmicu.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general-pukovnik Mykola Oleshchuk 2. marta je na Telegramu objavio da trenutno nema ruskih aviona iznad okupirane teritorije Ukrajine (u funkciji su samo izviđački dronovi).

Informacija je objavljena nakon izvještaja o obaranju još jednog ruskog lovca Su-34.

Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, potvrdio je 3. marta za Ukrajinsku pravdu da su Rusi jasno smanjili upotrebu aviona na različitim frontovima. Ovo nije prvi put da se to dogodilo od početka rata, ali je rezultat nedavnog efektivnog borbenog djelovanja ukrajinske avijacije.

Sedmicu nakon što su ukrajinske oružane snage oborile ruski avion za radarsku detekciju velikog dometa A-50, nijedan takav ruski avion nije otkriven u blizini ukrajinske granice.

"Protivmjere zapadnih partnera koje su pružene Ukrajini pokazale su se efikasnim. To je vidljivo iz broja oborenih neprijateljskih aviona u februaru. Sada je prioritet zaštita teritorija na liniji fronta od neprijateljske upotrebe vođenih bombi", rekao je Ihnat.