Teoretičar zavjera
0

Nakon Facebooka i Instagram izbrisao račun poznatog kuhara zbog lažnih tvrdnji o vakcinama

M. G.
Pete Evans (Foto: EPA-EFE)
Pete Evans (Foto: EPA-EFE)
Poznati australski kuhar i teoretičar zavjera Pete Evans trajno je isključen s društvene mreže Instagram zbog dijeljenja dezinformacija o koronavirusu i vakcinama, potvrđeno je iz uprave Facebooka.

Evansov nalog na ovoj društvenoj mreži imao je stotine hiljada sljedbenika.

"Uklonili smo račun Petea Evansa jer je više puta dijelio sporne tvrdnje o koronavirusu ili vakcinama", navodi se u saopćenju kompanije Facebook.

Facebook stranica Petea Evansa uklonjena je u decembru, ali je on nastavio dijeliti dezinformacije putem Instagrama, koji je također u vlasništvu Facebooka, prenosi ABC.

"Ne dopuštamo nikome da dijeli pogrešne informacije o koronavirusu koje bi mogle dovesti do neposredne tjelesne štete ili o vakcinama protiv koronavirusa koje su razotkrili stručnjaci za javno zdravstvo", dodaje se u saopćenju.

Facebook je ranije uklonio nekoliko Evansovih objava na Instagramu zbog kršenja pravila o dezinformacijama.

Facebookove politike dezinformacija o vakcinamaa ažurirane su prošle sedmice, a kompanija je obećala da će poduzeti mjere protiv lažnih tvrdnji.

U srijedu je Facebook proširio listu lažnih tvrdnji koje namjerava ukloniti, dodavši još nekoliko o koronavirusu i vakcinama.

Lažne tvrdnje za koje kompanija kaže da se neće tolerirati uključuju i to da je koronavirus nastao umjetnim putem, da je sigurnije zaraziti se nego primiti vakcinu i da su vakcine toksične, opasne ili uzrokuju autizam.

Facebook se prije proširenja popisa savjetovao sa zdravstvenim grupama poput Svjetske zdravstvene organizacije.

Pete Evans poznat je po svom angažmanu sudije u popularnom kulinarskom showu "My kitchen rules" između 2010. i 2020. godine.

U više je navrata objavljivao postove protiv vakcina i nošenja maski, dijelio objave o diskreditovanim lijekovima protiv koronavirusa i u podcastu tvrdio da je koronavirus podvala.

Evans je redovno koristio svoj Instagram račun kako bi doveo u sumnju službene informacije o koronavirusu, vakcinama, ali i drugim naučno dokazanim činjenicama.

Njegova kompanija je u aprilu kažnjena sa više od 25 hiljada američkih dolara nakon što je promovirao uređaj pod nazivom "BioCharger" na Facebook prijenosu uživo, tvrdeći da bi se mogao koristiti za liječenje Covida-19.