Imala 92 godine
21

Nakon emotivne ceremonije Barbara Bush sahranjena pored svoje kćerke

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Bivša prva dama SAD-a Barbara Bush ispraćena je na vječni počinak s puno emocija. Veliki broj ljudi stajo je uz ulicu dok je prolazila povorka vozila mašući američkim zastavama i plačući, a neki su držali transparente na kojima je pisalo "Dobrodošla kući".

U crkvi Houston bilo je više od 1.500 ljudi. Na ispraćaj su došli brojni guverneri, senatori i bivši američki predsjednici, a ceremoniju su prenosile i televizije. Među njima su bili Barack i Michelle Obama, Bill i Hillary Clinton, te Melania Trump. Aktuelni predsjednik nije htio doći kazavši kako ne želi da poremeti ceremoniju dodatnim radnicima osiguranja.

Jedan od njene četvorice sinova Jeb Bush kazao je kako je njegova majka bila učiteljica i uzor kako živjet život sa svrhom i značenjem.

Bush, supruga 41. predsjednika Georgea h.W. Busha i majka 43. predsjednika Georgea W. Busha, okarakterisana je kao inspiracija i za državu i svoje voljene, žena koja je imala jak osjećaj za pristojnost.

Bliski prijatelji kazali su da je brak Georgea i Barbare bio poput bajke koja je trajala 73 godine. Svake godišnjice George joj je pisao pisma, a jedno iz 1994. godine pročitao je Jeb Bush.

"Bio sam sretan tog dana 1945. godine, danas sam sretniji. Donijela si mi radost za koju zna vrlo malo muškaraca. Popeo sam se možda na najviše planine na svijetu, ali ni to se ne može porediti s onim kako je biti Barbarin muž", napisao je.

Barbara, veliki humanitarac, sahranjena je na zemljištu gdje se nalazi Biblioteka i muzej George H.W. Bush u Texasu, pored svoje kćerke Robin koja je preminula od leukemije kada je imala samo tri godine.

U ispraćaju je učestvovalo više od 700 kadeta. Nakon javne održana je i privatna ceremonije nakon koje je bivša prva dama sahranjena.