Svijet
0

Nakon eksplozije u ekvadorskom rudniku ostalo zarobljeno 60 rudara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šezdeset rudara ostalo je zarobljeno pod zemljom tokom noći u rudniku zlata u južnom Ekvadoru nakon što je u eksploziji poginula najmanje jedna osoba, saopćili su zvaničnici u utorak.

Spasilački napori u rudniku prekinuti su u ponedjeljak navečer, ali bi se operacija trebala nastaviti u utorak ujutro sudeći po Segundu Guillenu, vatrogascu iz obližnjeg grada Machale.

Policijski zvaničnik Luis Castillo Ponce Enriquez negirao je izvještaje da je izvučen veći broj tijela. On je izjavio za Associated Press putem telefona s mjesta eksplozije da je potvrđena samo jedena pogibija, ali da bi spasilački radnici mogli pronaći više žrtava "na svjetlu dana".

Ministar unutrašnjih poslova Gustavo Larrea izjavio je da rudnikom - smještenim u selu Ponce Enriquez oko 400 km jugozapadno od Quita - upravlja lokalna kooperativa s "ograničenim mjerama sigurnosti" u njemu.

Policajac iz Ponce Enriqueza, Jose Pazmino, izjavio je za AP da je 40 ljudi povrijeđeno, od kojih mnogi teško.

"Svi iz Machale su u planinama, gdje se nalazi rudnik, pokušavajući da pomognu kako mogu", izjavio je Pazmino.

Kazao je da se eksplozija desila u 19 sati po lokalnom vremenu u skladištu municije Liga de Oro, "ali trenutno ne znamo šta je izazvalo eksploziju".

Machala je 15 minuta vožnje od rudnika, ali je eksplozija bila toliko snažna da se mogla čuti u centru grada, izjavio je Guillen.

Larrea je obećao trenutni odgovor vlade.

"Očekujemo da ćemo u narednim satima biti u stanju da ponudimo pomoć onima koji su ostali zarobljeni u rudniku", izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

Eksplozija "ukazuje na potrebu za odgovornom rudarskom djelatnošću u Ekvadoru", izjavio je Larrea.