Svijet
0

Nakon brodoloma u Indoneziji turisti preživjeli jedući lišće i pijući urin

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvoje ljudi još uvijek se vode kao nestali nakon što je turistički brod u Indoneziji, na kojem je bilo 25 putnika, potonuo usljed putovanja od Lomboka do Komoda.

Većina turista i svih pet članova posade upotrijebili su čamce za spašavanje ili su plivali nekoliko kilometara kako bi došli do prvog otoka, apotom su jeli lišće i pili vlastiti urin da bi preživjeli. Dvoje turista koji se još uvijek vode kao nestali su vjerovatno jedna Italijanka i Holanđanin.

Dvije Britanke, kao i nekoliko Nijemaca, Španaca, Holanđana, Francuza i Novozelanđana nakon spašavanja su smješteni u bolnicu, gdje im je ukazana medicinska pomoć zbog trauma koje su doživjeli i zbog dehidracije.

Brod na kojem su bili je počeo upuštati vodu nakon što je udario u greben usljed jake oluje. Nakon što je počeo tonuti, putnici su upotrijebili čamce za spašavanje, ali oni su bili dovoljni samo da se spasi sedam putnika, ostali su morali plivati.

Nekoliko putnika je preplivalo na otok Sangeang, a 13 njih su spasioci pronašli u čamcima ili u moru sa prslucima na sebi. U vodi su bili ukupno 40 sati.

Jedan od putnika je kazao kako su se oni međusobno smjenjivali, malo su bili u čamcu, malo u vodi te su tako uspjeli preživjeti, prenose britanski mediji.