Borba s četvrtim valom
92

Nakon Austrije i Njemačka uvodi nova ograničenja za nevakcinisane

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemačka će ograničiti veliki dio javnog života u područjima gdje bolnice postaju opasno pune covid pacijenata, to znači da će se potpuno slobodno kretati samo vakcinisani i oporavljeni od bolesti, rekla je u četvrtak kancelarka Angela Merkel.
Kako prenosi Reuters, Merkel je rekla da je taj potez neophodan za rješavanje "veoma zabrinjavajućeg" četvrtog vala pandemije koji preopterećuje bolnice.

"Mnoge mjere koje su sada potrebne ne bi bile potrebne da je vakcinisano više ljudi. I nije kasno da se vakcinišemo sada", rekla je Merkel.

Na mjestima gdje stopa hospitalizacije prelazi određeni prag, pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su vakcinisani ili ozdravili.

Merkel je rekla da će savezna vlada također razmotriti zahtjev regionalnih vlada za donošenje zakona koji bi im omogućio da zahtijevaju vakcinaciju zdravstvenih radnika i bolničkih radnika.

Saksonija, regija koja je najteže pogođena četvrtim talasom, razmatra zatvaranje pozorišta, koncertnih dvorana i fudbalskih utakmica, objavio je list Bild. Istočna država ima najnižu stopu vakcinacije u Njemačkoj.

Drastične mjere

Nove dnevne infekcije porasle su 14 puta u posljednjih mjesec dana u Saksoniji, uporištu krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), u kojoj se nalaze mnogi antivakseri.

Ove sedmice susjedna Austrija je uvela izolaciju za nevakcinisane, a ograničenja su uvela i druge evropske zemlje.

Najnoviji val koronavirusa u Evropi dolazi u nezgodno vrijeme u Njemačkoj, gdje Merkel nastupa kao privremeni lider, dok tri stranke - ne uključujući njene konzervativce - pregovaraju o formiranju nove vlade nakon neuspješnih septembarskih izbora.

Te tri stranke usvojile su zakon kojim se odobravaju mjere za suzbijanje pandemije u parlamentu ranije u četvrtak.

U demonstraciji jedinstva, ministar finansija i kancelar u čekanju Olaf Scholz prisustvovali su konferenciji za novinare na kojoj se obratila Merkel.

"Da bismo prebrodili zimu, vidjet ćemo drastične mjere koje do sada nisu preduzete", rekao je on.