Svijet
0

Nakon Abeovog izbornog debakla opozicija prelazi u ofanzivu

FENA
Shinze Abe
Shinze Abe
Japanska opozicija, koja je izašla kao pobjednik na nedjeljnim senatorskim izborima, osudila je u utorak volju konzervativnog premijera Shinze Abea da ostane na vlasti unatoč historijskom debaklu vladine koalicije.

"Abe pokušava da se izvuče ponašajući se nerazumno, pokušavajući da održi svoju vladu čak i nakon što je izgubio većinu u Senatu", rekao je Ichiro Ozawa, šef opozicije.

"Ne mislim da će dobiti podršku i simpatije naroda pokazujući toliki egoizam" ocijenio je Ozawa, lider Demokratske partije Japana (PDJ).

Premijer, svjestan da snosi dio odgovornosti zbog teškog poraza alijanse na vlasti, odbacio je da podnese ostavku, izabravši put promjene svoje nepopularne vlade.

Abeova koalicija je izgubila većinu u Gornjem domu parlamenta a njegova Liberalno-demokratska stranka je pretrpjela najveći izborni poraz od njenog formiranja 1955.

Ozawa je strastven borac i vješt strateg koji je iskoristio svoje veliko političko iskustvo kako bi pobijedio protivnički konzervativni blok.

Utjecajna lokalna štampa nastavlja u utorak da se pokazuje vrlo kritičnom prema pobijeđenom premijeru, a ljevičarski list Asahi Shimbun ponovo traži njegov odlazak.