Ostaje u zatvoru do kraja života
0

Nakon 30 godina ukinuta smrtna kazna Abu Jamalu

SRNA
Abu Jamal
Abu Jamal
Američko tužilaštvo je, nakon 30 godina, opozvalo zahtjev za egzekuciju Mumije Abu-Jamala, bivšeg pripadnika "Crnih pantera", optuženog za ubistvo bijelog policajca, pa će umjesto toga ovaj osuđenik provesti ostatak života u zatvoru, prenosi Al Jazeera.

Nakon dugogodišnje pravne bitke filadelfijski okružni tužilac Seth Williams je juče, dva dana pred obilježevanje tri decenije od kontroverznog ubistva saopštio ovu odluku.

"Iako se Abu-Jamal više neće suočavati sa smrtnom kaznom, on će ostati iza rešetaka do kraja svog života, i tamo mu je mjesto", izjavio je Williams i dodao da nikad nije sumnjao u njegovu odgovornost. 

Abu-Jamal, rođen kao Wesley Cook, uhapšen je pod sumnjom da je upucao policajca Daniela Faulknera 9. decembra 1981. godine, osuđen je, godinu dana kasnije, na smrtnu kaznu. 

Sudeći po svjedočenju pred sudom, ovaj bivši novinar je primijetio svađu između njegovog brata Williama i policajca Faulknera.

Njegovo ime postalo je slogan za one koji ga smatraju žrtvom rasne diskriminacije američkog pravnog sistema. 

Abu-Jamal tokom pravne bitke dovodio je u sumnju pravni sitem i neefikasan rad njegovih branilaca, rasizam sudije koji je vodio slučaj i pretežno bijeli sastav porote. 
Njegov slučaj je dobio podršku širom svijeta, što je dovelo do oosnivanja pokreta "Free Mumia", koji predvode oni koji vjeruju da je Abu-Jamalov slučaj rasno motivisan. Smrtna kazna je godinama bila podržavana uprkos brojnim pravnim žalbama na tu presudu, ali je federalni apelacioni sud naredio novu kaznenu raspravu, jer su instrukcije, date poroti, bile potencijalno obmanjujuće. 

U oktobru je Vrhovni sud SAD odbio da razmotri slučaj, što je ostavilo tužilaštvo da ili traži drugu kaznenu raspravu s nadom da će originalna presuda biti podržana ili da prihvati doživotnu kaznu zatvora.