Kurdski grad Halabja
0

Nakon 22 godine zagrlila sina za kojeg je mislila da je mrtav

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na spomeniku posvećenom žrtavama hemijskog napada na kurdski grad Halabja 1988. godine nalazi se nekoliko hiljada imena, ali jedno je uokvireno zelenom bojom, jer dječak Zmnaku Ahmad nije tada poginuo, piše britanski dnevnik "Independent".

Ahmad je 1988. godine imao četiri mjeseca i vjerovalo se da je on najmlađa žrtva napada u kojem je poginulo 5.000 ljudi. Ovaj napad jedan je od najtežih zločina počinjenih tokom vladavine režima Saddama Husseina.

Dječaka su na bezbjedno odveli iranski vojnici. On je odrastao u Iranu, gdje su mu dali ime Ali, u ubjeđenju da mu je prava majka mrtva.

Međutim, tokom protekle godine, Ahmad se, pokušavajući da dobije iračke lične dokumente, prvi put nakon 22 godine sastao sa majkom Fatimom Saleh.

U vrijeme kobnog napada na Halabju Fatima Saleh pokušala je da pobjegne iz grada sa svojom djecom, ali se onesvjestila i potom probudila u bolnici u Teheranu.

Iranski vojnici, koji su ušla u Halabju, dva dana poslije izbacivanja smrtonosnog gasa, pronašli su tada četvoromjesečnog Ahmada u teškom stanju. Njegov otac, petoro sestara i braće poginuli su u napadu. 

Vojnici su dječaka odnijeli u sirotište u Iranu. Pošto niko nije došao po Ahmada, dobrovoljac Kubra Pour ponio ga je svojoj kući nedaleko od afganistanske granice i odgajio ga je uz svoja dva sina. 
Ali je odrastao nedaleko od avganistanske granice i znao je da je rođen u Halabji ali je mislio da niko od članova njegove porodice nije preživio. 

O povratku u Irak Ali je počeo da razmišlja poslije smrti maćehe u saobraćajnoj nesreći, dok mu je očuh preminuo nekoliko godina ranije. 

 Tokom pokušaja da dobije iračke dokumente jedan od službenika rekao mu je da postoji mogućnost da su mu roditelji živi, jer 44 porodice iz Halabje još tragaju za nestalom djecom.

Ubrzo je pokrenut proces za pronalaženje njegovih roditelja i kada je Fatima Saleh na televiziji vidjela vijest da preživjeli momak iz Halabje ima otprilike iste godine kao i njen nestali sin odmah se javila i od nje je, uz još četiri porodice zatraženo da ode na ispitivanje uzoraka DNK-a. 

Analizom je utvrđeno da je on njen nestali sin.