Veza s uposlenicom
35

Nakon 20 godina otkrivena Gatesova afera, sumnja se da je zbog nje napustio upravu Microsofta

A. B.
Bill Gates, Foto: Shutterstock
Bill Gates, Foto: Shutterstock
Nakon što je objavio da se nakon 27 godina razvodi od supruge Melinde, osnivač Microsofta i jedan od najpoznatijih svjetskih filantropa Bill Gates u javnost je ponovo dospio zbog afere stare 20 godina.

Naime, kompanija Microsoft je pokrenula istragu zbog navedene afere malo prije nego je prošle godine Gates napustio njen Upravni odbor.

Riječ je o navodnoj intimnoj aferi sa uposlenicom Microsofta, tačnije, inžinjerki koja je napisala pismo u kojem je navela da su ona i Gates imali seksualnu vezu 2000. godine.

Zahtijevala je i da Melinda pročita pismo, iako nikome nije bilo jasno da li se to zaista dogodilo.

Članovi Upravnog odbora su 2019. godine angažovali advokatsko društvo da provede istragu o vezi, a nakon toga su se neki od članova zabrinuli zbog optužbi te odlučili da Gates treba odstupiti s mjesta direktora uprave.

Milijarder je tako dao ostavku prije nego je istraga završena rekavši da se želi fokusirati na svoju filantropiju. Njegov glasnogovornik je kasnije priznao da je Gates gotovo prije 20 godina imao aferu koja je završila sporazumno te negirao da je njegova odluka da odstupi s Upravnog odbora povezana s tom aferom, piše BBC.

Mediji su i ranije pisali da se Microsoft našao na udaru kritika u aprilu 2019. godine nakon što se pojavila informacija o lancu e-mailova unutar kompanije u kojem su uposlenice dijelile priču o seksualnom uznemiravanju.

Također je pisano i o tome da je Gates 2006. godine pitao uposlenicu Microsofta da izađe s njim na spoj nakon što je gledao tokom jedne prezentacije.

"Ukoliko Vam je ovo neugodno, pretvarajte se da se to nikada nije dogodilo", Gates je nakon toga napisao uposlenici u e-mailu.

Bill je već bio milijarder kad se oženio Melindom početkom 1990-ih. Osnovao je Microsoft 1975. godine, a najmlađi svjetski milijarder postao je 1987. u dobi od 31 godine. Iste je godine upoznao Melindu kad se ona zaposlila u kompaniji u kojoj je on bio izvršni direktor.

Nakon 27 godina braka, par je nedavno odlučio da se razvede.

Gatesova glasnogovornica Bridgitt Arnold porekla je da je Gates maltretirao uposlenike.