Veliki događaj
0

VIDEO / Nakon 20 godina diskutovanja Kenija usvojila novi ustav

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kenija je danas usvojila novi ustav, nakon više od tri sedmice pošto je velikom većinom odobren na referendumu.

Više desetina hiljada posmatralo je ceremoniju u prijestonici Najrobiju tokom koje je predsjednik Mwai Kibaki potpisao dokument.

Diskusija o novom ustavu trajala je 20 godina i očekuje se da će usvajanje donijeti velike promjene.

Pojedini analitičari to ocjenjuju kao najvažniji politički događaj u Keniji od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1963. godine.

Novim ustavom Kenija dobija decentralizovaniji politički sistem, kojim se, između ostalog, ograničavaju ovlaštenja predsjednika i zamjenjuju se korumpirane provincijske vlade.

Kenija će dobiti i drugi Dom parlamenta - Senat, dok će biti uspostavljena i zemljišna komisija koja će biti zadužena za sporove o imovini i pregledaće zloupotrebe iz prošlosti.

Izražena je nada da će promjenama biti okončane plemenske nesuglasice zbog kojih je dolazilo do nasilja.
Sudanski predsjednik Omar al Bashir prisustvovao je ceremoniji uprkos tome što je optužen za ratne zločine.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Right Watch" ranije je pozvala kenijske vlasti "da ga uhapse ili da mu zabrane dolazak".

Kenija je ratifikovala statut, prema kojem treba da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, koji je objavio nalog za hapšenje Bashira.

Međutim, Afrička unija (AU) je tokom proteklog mjeseca poručila svojim članicama, među kojima je i Kenija, da ne hapse Bashira.