Svijet
1

Nakit ruske carske porodice pronađen u Švedskoj

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Luksuzni nakit i neki predmeti koji su pripadali porodici posljednjega ruskog cara pronađeni su u arhivama švedske vlade i vraćeni nasljednicima ruske carske porodice, obznanila je švedskk vlada.

Tetka ruskog cara Nikolaja II velika vojvotkinja Marija Pavlovna željela je da sakrije dragocjenosti nakon boljševičke revolucije u oktobru 1917. godine, pa ih je položila u švedsku ambasadu u Sankt Peterburgu 1918.

Nakit je zatim prebačen u Stockholm gdje je ostao decenijama zaboravljen. Pronađen je prošle godine kada je ministarstvo vanjskih poslova preseljavalo svoje arhive.

Predmeti koji uključuju 60 tabakera, zlatnu i srebrenu dugmad za košulje ukrašenu dragim kamenjem Rusa Fabergea i Šveđanina Bolina, procijenjeni su na skoro dva miliona eura, kazao je za državni radio Krister Wahlbaek iz švedskog ministarstva vanjskih poslova.

Marija Pavlovna, koja je pobjegla iz Rusije 1918. godine pred boljševičkim snagama, umrla je 1920. godine u termalnoj banji Contrexeville u Vosgesu, u Francuskoj, a da nije rekla porodici da su predmeti prebačeni u Švedsku, objavio je radio.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova je carske dragocjenosti vratilo nasljednicima porodice Romanov i one bi trebalo da budu prodane na aukciji koju će kuća Sotheby's organizirati u Londonu u novembru, izjvio je zvaničnik aukcijske kuće za radio SR.