{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najzapaljiviji evropski region

F
28.11.2007. u 15:34
0
0
Najzapaljiviji evropski region
0
Najzapaljiviji evropski region
Ocjenjujući da je Kosovo na ivici novih sukoba u slučaju očekivanog jednostranog proglašenja nezavisnosti poslije desetog decembra, i da pregovori dviju strana nisu uspjeli da dovedu do rješenja statusnog pitanja, izvještač DT-a opisuje Kosovo kao najzapaljiviji evropski region.
Ilistrujući nepomirljivost stavova dviju strana, DT objavljuje i izvode iz razgovora svog novinara s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i odlazećim premijerom Kosova Agimom Čekuom - uz fotografije dvojice lidera, i pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa na proslavi Dana zastave u Prištini jučer.

Predsjednik Tadić, prema DT-u, govorio je uoči puta u Baden o Kosovu kao o već nezavisnoj teritoriji i poput svojih kolega iz redova kosovskih Albanaca nije očekivao sporazumno rješenje u kontaktima dviju strana.

Predsjednik Srbije je rekao DT-u i da Srbi širom Balkana neće biti zadovoljni ako Kosovo proglasi nezavisnost, dok američki odnos prema statusu pokrajine opisuje kao pojednostavljen, jer SAD nisu uspjele da shvate složenost odnosa na Balkanu - baš kao ni u Iraku.

Tadić je upozorio i da bi nestabilnost s Kosova mogla da se proširi i na BiH, i kao važan cilj je naveo potrebu obuzdavanja potencijalno eksplozivnog osjećanja nepravde koje danas postoji u Srbiji zbog Kosova.

DT je sa Agimom Čekuom razgovarao na pragu porodične kuće na zapadnom Kosovu, gdje su srpske snage, kako je rekao, u maju 1999. ubile njegovog oca Hasana sa još četrdeset jednim seljaninom i zatim ga spalile.

Objašnjavajući zašto Priština ne može da odustane od nezavisnosti, Agim Čeku je rekao DT-u da je Kosovo u bivšoj Jugoslaviji imalo veze samo sa federacijom ali ne i sa Srbijom.

Veće zemlje EU izvršit će pritisak na one članice 27-morice koje oklevaju da prihvate jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dodao je i ocjenu da Evropa mora da riješi kosovsko pitanje kao posljednje otvoreno pitanje na Balkanu - i očekivanje da će veće zemlje EU izvršiti pritisak na one članice 27-morice koje oklijevaju da prihvate jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: