{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najzad rezolucija Vijeća sigurnosti o Gazi

F
FENA
9.1.2009. u 09:23
0
6
Najzad rezolucija Vijeća sigurnosti o Gazi
0
Najzad rezolucija Vijeća sigurnosti o Gazi
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda traži hitan prekid vatre u Gazi poslije kojeg bi uslijedilo potpuno izraelsko povlačenje.
Četrnaest od petnaest članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koju je sastavila Velika Britanija. Sjedinjene Države su se uzdržale od glasanja.

U rezoluciji se također traži nesmetan humanitarni pristup Gazi i apelira se na članice da pojačaju napore da se stvore uvjeti za trajno primirje. Ti uvjeti između ostalog podrazumijevaju sprečavanje krijumčarenja oružja u Gazu, javio je BBC.

Ujedinjeni narodi su ranije saopćili da će suspendirati sve operacije dostavljanja pomoći u Pojas Gaze nakon što je jedan njihov konvoj pogodila tenkovska granata. Tom prilikom poginule su dvije osobe.

Portparol svjetske organizacije Kristofer Ganes je naglasio da su Ujedinjeni narodi bili primorani na takav potez.

"Ubijen je vozač u konvoju vozila koja su imala jasno istaknute oznake UN-a. Prije toga je izvršen niz direktnih napada na naše objekte. Nismo imali drugog izbora i suspendirali smo sve operacije dok ne bude garantirana sigurnost našeg osoblja", rekao je on.

Izraelska armija, koja je u četvrtak, kao i u srijedu, na tri sata prekinula vatru kako bi u Gazu mogla da se dostavi humanitarna pomoć, saopćila je da je pokrenula istragu o tom incidentu.

Bolničko osoblje u Gazi navodi da je od početka izraelskog bombardiranja, prije gotovo dvije sedmice, ubijeno više od 760 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: